Всичко за държавните дипломи, които издават центровете за професионално обучение

държавни дипломи издавани от ЦПО дълголетие

В тази статия засягаме всички важни въпроси и разяснения свързани с държавните документи за професионална квалификация, които се издават от центровете за професионално обучение. Видове, разлики, кой може да получи такъв документ и къде може да проверим легитимността им. Изясняват се въпроси свързани с фирмените сертификати и европас приложенията.

Видове издавани държавни дипломи

 

Удостоверение за професионално обучение:

държавни дипломи в Дълголетие

Издава се на лице, завършило професионално обучение и успешно положило изпити за придобиване на квалификация по част от професия, за актуализиране или разширяване на професионалната квалификация. Документът е по образец на Министерство на образованието и науката.

Допълнително, като приложение към държавната диплома Удостоверение, може да бъде издадено Европас приложение на чужд език. То служи за признаване на дипломата Ви пред работодатели или институции в чужбина.

Удостоверението е официално признато от Министерството на образованието и науката, валидно както в България, така и в страните от Европейския съюз и други страни според международни спогодби.

За да работите като специалист в областта, която сте изучавали, трябва да притежавате официална диплома.

Свидетелство за професионална квалификация

свидетрлство за професионална квалификация

Държавно Свидетелство се издава на лице, завършило професионално обучение и успешно положило изпити за придобиване на квалификация по цяла професия. За придобиване на втора или трета степен на професионална квалификация. Образец 3-54 на МОН.

Степени на професионална квалификация

След проведено обучение в лицензиран Център за професионално обучение, курсиста придобива квалификация по професия с определена степен. Степента на професионална квалификация показва сложността на усвоените професионални компетентности от лицето, т.е. доколкото може да поема самостоятелна отговорност при изпълнение на работните си задачи, дали координира други служители от екипа и разпределя ресурси, дали върши повтарящи се дейности или работата му е динамична с по-сложни апарати и машини.

Професиите и специалностите от Списъка на професиите за професионално образование и обучение, са обособени в четири степени на професионална квалификация: първа, втора, трета и четвърта.

Например:

  • Професия “Козметик”, Специалност Козметика е втора степен, предвижда дейности с комплексен характер при изменящи се условия.
  • Специалност “Организация и технология на козметичните услуги” е трета степен включва вече и поемане на отговорности за работата на други лица.
  • Инструкторска дейност по козметични услуги е четвърта степен. Инструкторът, организира и провежда обучението и подготовката на специалисти по „Козметика“ и „Организация и технология на козметичните услуги“.

Каква е разликата между Удостоверение и Свидетелство

 

Завършване на курс за гримьор с Удостоверение за професионално обучение

Завършване на курс за гримьор с Удостоверение за професионално обучение

Удостоверението се издава при изкаран модул или за част от цяла професия. То дава знания и умения само за конкретния модул, но не дава право за практкуване на цялата професия.

 

Например при изкаран курс по Миглопластика вие получавате Удостоверение за част от професия Козметик, специалност Козметика. Това означава, че може да практикувате само услугата миглопластика, но нямате право да правите допълнителни козметични процедури, основавайки се само на този документ. За да практикувате като козметик ви е нужно да изкарате курс по козметика втора степен или трета степен козметик за цялата професия и да получите държавно Свидетелство за професионална квалификация. И двата документа са държавно признати, което означава, че всеки издаден документ се регистрира в официален регистър на НАПОО, който гарантира неговата истинност и изрядност.

На какви изисквания трябва да отговаряте, за да може да получите държавна диплома?

Завършване със Свидетелство за професионална квалификация - диплома за фризьор

Завършване със Свидетелство за професионална квалификация – диплома за фризьор

За да се включите в обучение за придобиване на държавно признат документ, е нужно да имате най-малко 16 г. и завършен минимум 10 клас. Ако ви предстои процедура по трябва да знаете , че  се издава на бланка от МОН. Документа не е в свободен текст, не е справка, не е служебна бележка, не може да представите бележник или друг документ, който да го замести, дори да има думата „удостоверение“ записана в заглавието му.

Издаването му става като подавате писмено заявление за издаване на Удостоверение за завършен 10ти клас до Директора на училището, в което сте завършили. Издават Ви документа в срок от 14 след подаване на заявлението.

Ако образованието Ви е завършено в чужбина, представената диплома трябва да е официално призната според българското законодателство, а не просто да бъде преведена на български. Процедурата по признаване в България на дипломите издадени от училища на чужди държави за класовете от 7-ми до 12-ти клас включително:  прочетете повече ТУК. Процедурата по признаване в България на дипломите издадени от университети  на чужди държави за висше образование: прочетете повече ТУК.

 

Защо ми е нужна държавна диплома?

Удостоверението/Свидетелство е официално признат документ от Министерство на образованието и науката и важи в България и Европейския съюз.
За да работите като специалист в областта и да работите като фризьор например, ви е нужна диплома за фризьор. Официален документ за това е Свидетелство за професионална квалификация.

  • Държавното Свидетелство за професионално обучение, Ви дава законното правото да практикувате.
  • Документът е по образец на Министерство на образованието и науката.
  • Допълнително, като приложение към държавната диплома Удостоверение/Свидетелство, може да бъде издадено Европас приложение на чужд език. То служи за признаване на
    завършване на курс по масаж с удостоверение за професионално обучение с диплома за масажист

    Завършване на курс по масаж с удостоверение за професионално обучение, диплома за масажист

    дипломата Ви пред работодатели или институции в чужбина.

Ако се чудите как можете да получите държавна диплома, отговора е само един. Само лицензиран център за професионално обучение към НАПОО може да издава тези два документа. Има официален регистър на лицензираните ЦПО, където може да проверите изпраният от ваш курс и обучителен център дали има лиценз.

 

Как да Проверите Легитимността на Дипломата Си?

Ако искате да разберете дали вашият документ за професионална квалификация е легитимен трябва да направите проверка на диплома по егн. Ако имате нпример диплома за маникюрист и искате да проверите легитимността й, съществува публичен регистър, в който се публикуват всички документи за професионална квалификация, издавани от Центровете за професионална квалификация. Ако след справка, не откривате Вашия документ и данни в този регистър е важно да се свържете с центъра за професионално обучение, който Ви е издал съответния документ за професионална квалификация.

 

Мога ли да работя със Сертификат?

Много често задаван въпрос от желаещи курсисти, които нямат информация за видовете документи.

Какво представлява фирмения сертификат? Сертификата е фирмен документ, той не държавно признат и няма официална стойност. Това е документа, който най-често издават салоните без държавен лиценз. Това не е легитимен документ, доказващ професионална квалификация. Сертификат се издава само при чуждоезиково обучение, участие в семинар или кратко обучение, но не и за придобиване на цяла професия. Най-голямата заблуда е , че след един такъв изкаран курс със издаване на сертификат ви казват, че няма проблем и може да си работите с фирен сертификат. Преди основно хората се подвеждаха по по-ниската цена на курс със сертификат, но сега вече и това не е фактор. За това е важно всеки желаещ курсист да вземе информиран избор.

Специфична особеност и въпрос на фирмена политика е, че в някои центрове за професионални обучения при избор на обучение завършващо с фирмен сертификат, не е възможно издаване на Държавно удостоверение или Свидетелство впоследствие. Тези условия трябва да бъде предварително уточнени и съобразени.

Друг важен момент е, че към фирмения сертификат не може да се издаде и Европас приложение, издава се само към Държавно Удостоверение или Държавно Свидетелство

 

Какво е Европас и нужен ли ми е?

След като сте завършили курс за професионално обучение вие получавате съответния държавен документ. Към него има възможност да се издаде и Европейско приложение

европас

Европас образец

(Europass), което удостоверява вашите знания и умения, описани на съответния език. То служи за по-лесно признаване на квалификацията Ви в чужбина от местни институции и работодатели.

В него се съдържа допълнителна информация, която не се вписва в дипломата Ви като:

  • кои институции отговарят за издаването му и какви са техните контакти,
  • какви единици резултати от учене са включени в съответния курс,
  • какви знания, умения и компетенции е сте придобили по време на курса,
  • кое ниво на квалификация сте придобили по европейската квалификационна рамка,
  • в кои сфери бихте могли да работите

 

Важно е да имате в предвид, че Европас приложението не е директен превод на държавния документ за професионална квалификация. Също така трябва да им

Завършване на курс по козметика с Европас Приложение към Удостоверение за професионално обучение

Завършване на курс по козметика с Европас Приложение към Удостоверение за професионално обучение.

ате в предвид, че в всяка страна съществуват местни законодателни изисквания за заемане на конкретни длъжности, регулирани професии, различни за всяка страна и е добре да проверите дали има допълнителни изисквания за заемане на желаната от Вас длъжност в чужбина, освен придобиването на професионална квалификация.

Завърване на курс за гримьор с Европас за грим

Завършване на курс по грим с Дърважно Удостоверение за професионално обучение и Европас Приложение

Кой може да издава Европас?

Europass приложението към държавна диплома е Европейски паспорт на уменията. Дълголетие, като лицензирана обучителна организация има законово право да издава такъв документ. Всеки курсист завършил курс с придобиване на държавна диплома – Свидетелство или Удостоверение, може да получи съответното приложение към Дипломата. Академия Дълголетие издава Europass документи към всички свои курсове с Държавна диплома. Европас образец може да видите на следния линк.

 

 

 

Какво трябва да знаете, когато избирате курс?

В даден момент на всеки се налага да направи своя избор, дали да повиши квалификацията си или изцяло да се преквалифицира. Ако вече сте направили своя избор и сте решили да придобиете професионална квалификация в сферата на фризьорските и козметични услуги с идеята да си откриете собствен салон, то трябва да изберете и подходящ курс за това.

На първо място трябва да проверите дали обучаващата организация има лиценз за съответната професия, дали фризьора или козметика, при който ще се обучавате работи с лицензиран център за професионално обучение.

Центровете за професионално обучение се лицензират от Националната агенция за професионално образование и обучение, която осъществява контрол и оценка на качеството на тяхната дейност. Регистър на центровете за професионално обучение може да видите на следния линк. Добре е да обърнете внимание, че някои може да са с прекратена или временно отнета лицензия, което означава, че на практика не може да получите държавен документ от тях.

В заключение, държавните дипломи, издавани от центровете за професионално обучение, играят решаваща роля за професионалното развитие на всеки. С правилното образование и квалификации, вие сте готови за успешна кариера в желаната от вас област. Информираното вземане на решение при избора на курс е от решаващо значение. Държавният документ за професионална квалификация не трябва да бъде подценяван. Процесът на обучение не приключва с получаването на диплома. Важно е да осъзнаем, че постоянното обучение е ключът към успешната кариера. Продължавайки да развивате своите умения и квалификации, вие гарантирате своята конкурентоспособност на пазара на труда.

Не се колебайте да потърсите съвет от експерти в съответната област. Те могат да ви предоставят ценни насоки относно подходящите курсове и центрове за обучение. Всеки курсист трябва да осъзнае, че образованието е инвестиция в собственото бъдеще. С правилния подход към обучението и придобиване на държавен документ, вие създавате основата за успешен професионален път. Времето и усилията, вложени в обучението, се връщат като дългосрочна инвестиция във вашия кариерен успех.

 

Публикации