Спа мениджър – професия на бъдещето

курс по спа мениджмънт, курс по масаж, курс по козметика

Интензивно развитие търпи спа браншът. Туризмът, многообразието от курорти, неизчерпаемият ресурс от уелнес процедури, конкуренцията от спа салони са само част от факторите, спомагащи за процъфтяването на сектора. Динамичното развитие води и до по-голямо търсене на кадри, което обхваща както специалисти, завършили курс по масаж и курс по козметика, така и ръководни кадри, подготвени в рамките на все по-актуалния курс по спа мениджмънт.

Недостиг на квалифицирани специалисти

курс по спа мениджмънт, курс по масаж, курс по козметикаАктивното търсене води до изчерпване на човешкия ресурс. От своя страна това предполага занижаване на предлаганите услуги. Една от най-трудните задачи се оказва намирането на спа управител. Квалифицираните кадри са малко и бързо намират своето място. Останалите салони са принудени да правят компромиси. Често те се изразяват в намаляване на критериите за опит на ръководния кадър или неговата квалификация – липса на завършени обучения, сред които и курса по спа мениджмънт.

Наличие на професионални качества

курс по спа мениджмънт, курс по масаж, курс по козметикаМнозина се стремят към оглавяващата позиция в спа центъра, но не всички разполагат с подходящите знания и умения, които да ги превърнат в добри ръководители. Факт е, че позицията носи престиж и удовлетвореност, но тя е свързана и с голяма отговорност. Управителят може да бъде обект на похвала, но може и да понесе много недоволство. Всичко зависи от клиентите, личните умения и подбора на персонала. За да се изпълнява ефективно дейността, ръководителят трябва да разбира от работата на своите служители, да се интересува от нея, да разширява знанията си.

Лични компетенции и умения

Ръководенето на спа център не е никак лесно начинание. За целта се нуждаете от подходящите лидерски и личностни качества. На първо място ви трябва чувство за организация. За да вървят нещата в ред, няма как да не ги поставите в нужните рамки. Важно е да притежавате също финансово разбиране за нещата. Често ще ви се налага да работите с бюджети, да разчитате приходи и разходи. Няма как това да се случи, ако не обичате да се занимавате със сметки. Друго, което ще ви е необходимо е умението за комуникация, както и за разрешаване на конфликти. Това са основни качества, които ще ви помогнат да се разбирате с екипа и клиентите. Стремете се към ползотворно общуване, то ще работи за успешното развитие на спа салона.

Автор: Анна Радева

КУРСОВЕТЕ НА ОБУЧИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ДЪЛГОЛЕТИЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ В:

Велико Търново, Варна, София, Свищов, Пловдив

Add a comment

Публикации

как да привлечем нови клиенти
курс по професионален грим варна 2019