Създаване на НОВА СПЕЦИАЛНОСТ „Соларен консултант“ към професия „Козметик“

Услугата „Придобиване на изкуствен тен“ би трябвало да се предлага от професионалисти, специално обучени да разпознават фототипа кожа на клиентите, да преценяват здравословното ниво на облъчване, противопоказанията за прилагането му. Компетентността на соларните консултанти трябва да включва познания по анатомия, биология на кожата, начините по които се променят здравословните процеси в кожата и целия организъм под въздействие на УВ лъчение, видовете кожни заболявания и козметични дефекти, които биха могли да се появят при прекаляване със солариум.
В България все още няма законово изискване за обучение на консултантите в соларните студия.
Необходимостта от регламентиране на услугата „Получаване на изкуствен тен в солариум“ идва в България като резултат от инициативата на Европейските страни да създадат единни изисквания за качество на соларните услуги.

НСК „Здраве и красота“ в партньорство с Български институт по стандартизация свика работна среща с представителите на Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на здравеопазването и Националната агенция за професионално образование и обучение за съдействие за:
“ създаване на условия, които да осигурят законовите рамките за безопасност при предлагане на услугата;
“ създаването на легитимен законов начин на придобиване на професионална квалификация, която да доказва не само в България, но и в Европейските страни правоспособност за предлагане на услуги за придобиване на изкуствен тен чрез солариум;
Възоснова на тази европейска тенденция представителите на бранша „Услуги за красота“ предлагат, да се създаде нова специалност „Соларен консултант“ към професия „Козметик“. В задължителните базисни професионални компетентности влизат познанията за строеж на кожата, физиоологични процеси, промени настъпващи в здравето на кожата и цялия организъм вследствие на УВ лъчението, контраиндикации /забрани/ за използване на изкуствен тен, видове слънчеви аллергии и чувствителности, фототипове кожа. Тези теми са част от задължителното учебно съдържание за соларните консултанти, предложении от европейската група, изготвяща стандартите за качество в тази сфера. За получаването на специфична професионална квалификация ще бъде необходимо да се осигури надграждащо обучение на козметиците, което да разшири познанията в темите касаещи техническите параметри на безопасност на апаратите, видовете лампи в соларните апарати, законодателство в областта на лъченията. В тази специалност биха могли да получат специализирано надграждащо обучение и всички други видове професии, които имат фундаментални познания по анатомия, физиология и превенция на човешкото здраве /медицински сестри, лекари, кинезитерапевти, рехабилитатори и др./ доказани чрез входящи тестове или изпити. Така в изписването на ДОИ за новата специалност ще бъдат спазени изискванията за фактултативен принцип на обучение, при който да се признават познания, получени в близки професии или специалности.

Публикации

обява за работа координатор обучения
курс по масаж
Успешен пример курс по масаж варна