Сaлоните за красота след COVID-19

СAЛОНИТЕ ЗА КРАСОТА СЛЕД COVID-19

5 стъпки за оцеляване на салоните за красота след COVID-19

Какво правят конкурентите на салоните за красота в момента?

Не можете да разчитате, че те ще изпаднат в паника и бият отбой.

Така че, ако вашият бизнес за красота е слаб по време на спирането на икономическите дейности заради корона вируса, вие се оставяте широко отворени за маркетинг атаките на вашите конкуренти.

Помислете за последната икономическа рецесия. Именно салоните, които продължиха маркетинга си, се възстановиха първи с по-голям дял на местния пазар.

Работи и в двата начина:

Ако маркетингът на вашите конкуренти се срине и те вече не са актуални в съзнанието на своите клиенти, тогава имате златна възможност да продължите напред и да излезете на върха, когато всички отворят отново салоните си отново.

Помисли за това:

Вашите клиенти, както и техните, са онлайн повече от всякога поради ограниченията и социалното дистанциране.
Кой грабва вниманието им?
Вие?
Или вашият местен конкурент?

В тези несигурни времена, е ваша работа като лидер да давате насоки, да поемете контрол и да взимате трудни решения, за да сведете до минимум щетите за вашия бизнес за красота и да поведете екипа на салона си към успех, когато се отворите отново.

Да започнем с вашите клиенти …

Сaлоните за красота след COVID-19

1

Общувайте с клиентите на вашия салон

Сaлоните за красота след COVID-19

2

Общувайте с екипа на вашия салон

Сaлоните за красота след COVID-19

3

Подобрете предлагането на клиентите си

Сaлоните за красота след COVID-19

4

Подобрете маркетинговите си комуникации в салона

Сaлоните за красота след COVID-19

5

Общувайте с клиентите на вашия салон

Сaлоните за красота след COVID-19

1

Общувайте с клиентите на вашия салон

Първичната ви реакция може да е да намалите бюджета и да изчакате, докато COVID-19 премине. Но добрият бизнес смисъл предполага друго.

Каква е стойността на всеки клиент за бизнеса ви?

Да кажем, че даден клиент ви посещава 6 пъти годишно, това прави 6*40 лв. (примерна цена на услугата) = 240 лв.

Общи годишни приходи за този клиент = 240 лв.
Ако този клиент остане ваш в продължение на 5 години, тогава 5*240 лв. = 1200 лв.

* Това не отчита покупки на дребно, допълнителни посещения, увеличения на цените или инфлация.


Ако вашият салон загуби 20 клиента в полза на конкурентите, когато отворите отново, това са минимум 24 000 лева приходи, които губите.

Вашият салон може да бъде затворен, но това не означава, че можете да поставите лоялните си клиенти на пауза през следващите седмици.

Ако го направите, ще платите цената на тази постъпка при отваряне на салона след преминаването на епидемията.

Поддържането на редовен и постоянен контакт със съществуващите ви клиенти е от ключово значение, за да се гарантира, че те ще се върнат във вашия салон когато отваряте отново, а няма да се прехвърлят към вашите конкуренти. Обърнете внимание на темата „как“ да комуникираме по-нататък в статията.

Необходимо е редовно да говорите с тях. Успокойте ги. Напомнете им защо са харесвали вашите услуги,

защото, ако не го направите,


вашите конкуренти ще го направят.

Спрете тези приходи ``да излизат`` от салона си

Тайната на управлението на криза … е да попречи на лошото да стане по-лошо.

– Анди Гилман, Comm Core Consulting

Всички са онлайн повече от обикновено. Имаме повече време на разположение и търсим как да се забавляваме, ангажираме и обучаваме.

Ако стената във фейсбук профилите на вашите клиенти прелива от редовни публикации от вашите местни конкуренти, но не и от такива от вас, знаете какво ще се случи.

Още преди да разберете вашите клиенти ще посещават уебсайта на вашите конкуренти, ще четат техните блогове за съвети и ще се регистрират за техния е-бюлетин. Ще се чувствате ли се комфортно, когато вашите конкуренти имат имейл адресите на вашите клиенти?

Не забравяйте, че вашата цел е да запазите бизнеса и бранда си актуален и търсен, така че когато клиентите решат, че е време да си запазят час за услуга, първо да се сетят за вас.

Ако сте мълчаливи в социалните мрежи през следващите няколко седмици няма да задържите лоялните си клиенти.

Както и неистово активна маркетингова кампания само седмицата преди да отворите отново след COVID-19 вероятно е твърде закъсняла. Възможно е вашите клиенти вече да са решили да пробват конкурентния салон.

Вашият маркетингов бюджет (време и пари) може да изглежда като лесна печалба, когато искате да съкратите разходите си, но това е краткосрочно решение, което ще направи маркетинга ви напълно безполезен при повторното ви отваряне.

Помислете какво казвате и как го казваш

Помислете внимателно какво казвате на клиентите по време на кризата с коронавируса. Това, което може да смятате като добро послание вчера, може вече да не е правилно на следващия ден.

Много е важно и как го казвате. Да бъдем позитивни е от жизненоважно значение, но помислите за своя тон, както и за самото съобщение.

Разбира се, драматичният спад на приходите ви е тревожен. Но се съсредоточете върху изграждането на връзка и доверието в комуникациите на клиента си, а не да продавате през цялото време. Ще има достатъчно време за продажба, когато излезем от извънредната ситуация и сме готвите да отворим отново.

Сaлоните за красота след COVID-19

2

Общувайте с екипа на вашия салон

Говорете със служителите във вашия салон

Ако временно сте освободили служителите си поради COVID-19, тогава поддържайте редовен контакт с тях. Не бихте искали те да се изкушат да потърсят работа в салона на ваш конкурент когато положението започне да се възстановява.

Дръжте ги информирани за вашите бизнес планове – това ще им помогне да се чувстват ангажирани,  ще успокой тревогите на всички и ще помогне за положително мислене за бъдещето.

Обучение на екип на салона по време на COVID-19

Въпреки, че ситуация варира от салон до салон, но ако вашите служители все още са на трудов договор, помислете за онлайн обучение със Skype, Facetime или Zoom.

Това може да бъде техническо обучение, подобряване на клиентското обслужване или съвети за продажби на дребно. Това е идеална възможност да се съберете заедно от разстояние, да наваксате социално и да подсилите бизнес ценностите си.

Служителите на салона ви могат да помагат да направите салона си по-популярен

Служителите на салона ви за красота също са маркетинг канал и ви дават възможност да достигнете не само до съществуващите клиенти, но и до по-широк местен пазар.

Насърчете ги да бъдат посланици на вашия бизнес по време на корона вирусните ограничения. Помолете ги да споделят и коментират публикациите на вашия бизнес в социалните мрежи, които ще ви помогнат да стимулирате органичното (неплатено) търсене в интернет и да разпространят маркетинговите ви съобщения до повече хора на местно ниво.

Сaлоните за красота след COVID-19

3

Подобрете предлагането на клиентите си

Бъдете подготвени, работете усилено и се надявайте на малко късмет. Осъзнайте, че колкото по-усърдно работите и сте по-добре подготвени, толкова повече късмет може да имате.

– Ед Брадли

Когато бизнесът ви се възстанови бързо от криза, можете да сте сигурни, че това не е чист късмет. Напротив, това се е дължало на вашата подготовка и готовност.

Бързото възстановяване става, ако сте подготвени.

Нека да разгледаме какво бихте могли да поправите по време на спирането на работата заради корона вируса, за което никога не сте имали време. Как можете да използвате това спящо време, за да подобрите клиентското изживяване, така че когато отворите отново, да удивите клиентите си.

И не се притеснявайте, знаем, че в момента всички сме на съкратен бюджет, така че споделяме подходящи за вас идеи, които се нуждаят по-скоро от вашето време и принос, а не толкова от пари – практични начини да подобрите бизнеса си в салона за красота, докато сте затворени.

Интервирайте клиентите на салона си, за да откриете областите нуждаещи се от подобрение

Интервюирайте клиентите си (дистанционно разбира се) за тяхното клиентско преживяване. Повечето клиенти ще бъдат поласкани да бъдат помолени  да ви подкрепят по време на корона вируса и ще ви съдействат.

Задавайте отворени въпроси като:

  • Какво харесвате най-много в салона за красота?
  • Какво бихме могли да направим, за да направим услугите си още по-добри?
  • Как оценявате процеса на запазване на час за посещение?
  • От къде за първи път научихте за нас?
  • Какво бихте искали да чуете в социалните мрежи по време на корона вируса?
  • Как бихме могли да подобрим нашия уебсайт?

Попитайте служители на салона си за идеи за пътуване след коронавируса

Защо да не продължите с да поддържате връзка с вашия екип по време на ограниченията поради COVID-19?

Разговарянето с тях при тези различни обстоятелства може също да ви помогне да разберете какво ви сплотява и допринася за добрия ви бизнес резултат, каква е ценността на вашия екип и може да ви даде някои идеи как да оптимизирате бизнес процесите си.

Проучете в дълбочина статистиката на вашите клиенти

Признайте си честно, кога беше последен път когато посветихте достатъчно времето, за да се запознаете със статистиката на ваште клиенти?

Знаем, че може да е малко скучно, да гледате гледайки таблици. Но от тях може да научите толкова много за маркетинга на вашия салон за красота.

Ако нямате специален софтуер за това, тогава може да го направите ръчно.

И така, какво да търсите?

целта ни е да подобрим на вашия бизнес, така че след корона вируса да предлагате по-добра, по-изгодна услуга, така че започнете с най-добрите 20% от клиентите си по разходи. В крайна сметка клиентите трябва са доволни и да искат да харчат парите си при вас отново, след като отворите.

Запитайте се:

  • Кои са нашите топ 20% (топ 5) от клиентите?
  • Какви общи характеристики имат? Мога ли да се идентифицират поведенчески или други модели?
  • Кои услуги ползват тази топ 20%? Отново потърсете модели на поведение и търсене.
  • Склонни ли са да запазват час при определени служител? Дали някои от екипа ви са по-търсени от тези с топ 20% клиентите? Ако да, защо?
  • По какъв начин тази топ 20% група се различава (ако изобщо го прави) от останалите ваши клиенти?

Работете в салона си, когато можете

В момента доста салони са „заключени“ и посещението на клиенти не е опция. Въпреки това, след като ограниченията се разхлабят, защо да не отделите малко време на празния салон, като направите малък ремонт или пребоядисване например.

Знам, че да си в затворен салон звучи потискащо, но използвайте пълноценно времето си, за да проучите всичко:

… Приемната ви има ли нужда от драстична промяна? Бъдете честни.

… А какво ще кажете за вашата тоалетна?

… И какво точно виждат клиентите, когато им миете косата или лежат на кушетката?

Дори и да не успеете да направите тези подобрения, понев може да си направите списък с действия. Предприемате конкретни стъпки в правилната посока, което ще допринесе за по-добро клиентско изживяване при повторно отваряне.

Сaлоните за красота след COVID-19

4

Подобрете маркетинговите си комуникации в салона

Рано сутрин конкуренцията все още спи.

– Грег Плит

Нека да разгледаме какви практически стъпки можете да предприемете, за да подобрите инструментите си за маркетингова комуникация и да гарантираме, че това е вашият бизнес, към който се връщат клиентите. Не вашите конкуренти.

5 начина да надскочите конкуренцията след коронавирус:

  • Започнете реклама на салона си в социалните си медии
  • Подсилете онлайн ревютата си
  • Постарайте се за ви намират онлайн (бързо)
  • Засилете местния маркетинг
  • Актуализирайте рекламните материалите на салона

Нека да започнем с профилите на салона в социалните си медии  …

Започнете реклама на салона си в социалните си медии

Започнете, като им направите „пролетно почистване“ и завършете с тези идеи:

Подсилете онлайн ревютата си

Социални доказателства под формата на отзиви и препоръки е динамит за маркетинга на салона ви.

Ето защо:

72% от потребителите казват, че положителните отзиви ги карат да се доверяват при избора на салон.

Имате ли система за насърчаване на клиентите да ви пишат ревю в Google, Facebook или други платформи като Yelp? Ако не, сега, докато е спокойно, е време да го направите.

И ако имате система за насърчаване на ревютата, има ли нужда да я подобрите или активизирате? Използва ли го вашият екип?

Постарайте се за ви намират онлайн лесно по време на коронавируса

Докато хората са принудени да седят вкъщи по време на COVID-19, те прекарват онлайн още повече време, така че уверете се, че това виждат информация за вашият бизнес, а не за този на конкуренти ви.

Ето 3 нискотарифни, но ефективни онлайн маркетингови идеи за салон за красота:

Google My Business

Променете работното си време, ако сте затворени или сте с намалено работно време поради COVID-19.

Уебсайт на салона ви за красота

Дръжте клиентите си информирани

Поставете ясно съобщение на началната страница, потвърждаващо дали сте затворени/с намалени работни часове. Актуализирайте го веднага, щом има промени.

Веднага щом имате твърда дата за отваряне отново, променете съобщението и пояснете как клиентите могат да си запазят час.

Ако имате система за онлайн резервации трябва да редактирате работното си време. Това е особено важно, когато започнем да излизаме от кризата с корона вируса.

Подновете съдържанието на сайта си

Използвайте това спокойно време, за да проверите всяка страница от вашия уебсайт:

  • премахнете остарялото съдържание
  • проверете дали връзките работят и цялата информация е актуална
  • добавете съдържание с домашни съвети за красота
  • добавете оценки и мнения (отзиви от клиенти, снимки преди и след и ревюта)

Направените малки промени ще подобрят потребителското преживяване на уебсайта ви и ще помогне на клиентите ви да запазят часове за процедури.

Уебсайтът ви изглежда остарял и неактуален? Чувствате ли, че не отразява вашата марка? Искате да преобразувате посетителите на сайта ви в клиенти на салона? Може би трябва да потърсите услугите на професионалисти по уебдизайн и оптимизация.

Поддържайте ценното си Google ranking (SEO)

Актуализирането на уебсайта на вашия салон и напълняването му с ангажиращо съдържание помага да се класирате по-високо в Google. Оптимизацията на търсачките (SEO) изисква постоянна работа, защото в противен случай започвате да се изплъзвате на позиции под местните конкуренти при търсенията с Google.

Стойността на високото класиране в Google

Проучванията показват, че първата позиция в Google получава около 33% от кликванията, като втората позиция има около 15%, а само 9% отива на 3-та позиция.

Google не спира да работи поради COVID-19, така че продължавайте да добавяте висококачествено, интересно, оригинално съдържание, за да ангажирате посетителите си и да поддържате доброто си  класиране в Google, за което сте вложили такива усилия и преди корона вируса.

Когато животът се нормализира, вашият бизнес трябва да бъде класиран добре преди да отворите вратите, ако искате телефон ви да звънни постоянно с нови запазени часове.

Имейл маркетинг

Маркетингът по имейл е скрит коз. Ако не го използвате, пропускате мощен и евтин инструмент за презентиране на салона си за красота.

За разлика от социалните медии, вие контролирате напълно маркетинга чрез електронна поща. Добре подредената и написана информативна е-кампания ще достигне около 98% + от вашата база данни от контакти, докато публикациите във Facebook достигат само до 4-10% от хората харесали страницата ви.

Това е идеалният начин да поддържате комуникацията с клиентите си по време на спирането на работа. Но не спирайте, след като отворите отново. Това е един от най-ценните маркетингови инструменти, които имате.

Подсилете рекламата насочен към местната общност

В момента може да сме социално дистанцирани, но мислете в средносрочен и дългосрочен план, когато става въпрос за маркетинга на вашия салон за красота.

Партньорството с партньори, местни фирми, които имат сходна целева аудитория с вас, е евтин и високоефективен начин за маркетинг.

Използвайте този период на намалена работа, за да осъществите контакт със собствениците на местни фирми, да направите виртуална среща и да очертаете как можете да се подкрепите взаимно с маркетинг и промоции.

Така че, когато отворите отново, ще имате готова, чисто нова местна аудитория, на която да се предлагате.

Време е за актуализиране на рекламните материалите на салона

Може да не искате да разпръсквате парите точно в момента, но не пречи да прегледате печатни материали на салона, с които разполагате в момента. Нуждаят ли се от освежаване?

Маркирайте промените сега, така че когато почувствате, че можете да отпечатате нови, да можете да стартирате. Това е още нещо което може да дабавете към списъка си със задачи за правене.

И още една маркетинг задача, която не ви струва пари – ако имате POS система, прегледайте всички стандартни автоматизирани шаблони за рождени дни, пропуснати часове или напомняния за срещи. Можете ли да добавите персонално отношение, така че да изглежда по-приятелски настроени?

Сaлоните за красота след COVID-19

5

Общувайте с клиентите на вашия салон

Надстройте маркетинговите и бизнес системи на салона си

Времето е нещо, което повечето от нас са препокрили през последните няколко седмици на корона вируса. Използвайте тази принудителна „почивка“, за да оцените и подобрите бизнес системите, процесите и контролните списъци на вашия салон.

Въпреки, че това не е най-приятната задача, това е нещо като подреждането на гардероба ви и резултата на края е доста удовлетворяващ. Изчистването на натрупаните задачи и подреждането ще ви накара да се чувствате по-сигурни, стабилни и подредени във време, когато света изглежда несигурен и в хаос.

За да успее един бизнес, той първо трябва да се превърне в система, така че бизнесът да функционира всеки път по един и същи начин до последния детайл.

– Рик Харшо, монополизирайте пазара си

Надскочете конкурентите си след коронавируса

Бизнес животът може временно да е спрял, но като собственици на салон за красота, ако не продължите да вървите активно напред, вие ще изостанете.

Ако искате да бъдете по-добри в маркетинга на вашия салон, винаги има какво да научите. Не забравяйте да инвестирате в себе си в момента, както и в своя екип и клиенти.

В крайна сметка има една инвестиция, която замества всички останали: Инвестирайте в себе си

– Уорън Бъфет

Публикации