Салоните за красота при икономически спад

салоните за красота при икономически спад

Как да развиваме салоните за красота при икономически спад?

салоните за красота при икономически спад

Сривът на валута, падащите цени на петрола, високата политическа несигурност и паниката за новия вирус – всичко това тласка салоните за красота да предприемат необмислени стъпки. Само добре обмислената стратегия ще помогне на салоните за красота да оцелеят в криза или дори да излязат от него като победител.

Икономическите спадове са уникална възможност за бизнес. Нуждите на клиентите ви по време на икономическия спад се променят. Разбирайки посоката и динамиката на тези промени, можете да спечелите пазарен дял, да увеличите печалбите и да се подготвите за експлозивен растеж след възстановяването на пазара. Всичко, от което се нуждаете, е малко предвидливост и планиране.

Ето 5 начина да подготвите салоните красота за икономическата криза и да сте сигурни, че не само сте оцелели от рецесията, но и сте излезли от нея по-силно от конкурентите си.

5 начина за оцеляване в период на икономически спад

салоните за красота при икономически спад

Не пренебрегвайте маркетинга

Първият инстинкт при очакване на икономическа криза е да намали разходите до максимум. Маркетингът често е първият, от който се отказваме. Въпреки че това е абсолютно погрешно. Добрият маркетинг, базиран на данни, е единственото нещо, което може да ви спести.

След като разгледаха поведението на американските компании по време на кризата през 2008 г. стана ясно, че намаляването на бюджета за маркетинга при икономически спад може да защити краткосрочните печалби, но прави марките по-слаби след рецесията. Но марките, които удвояват разходите за маркетинга, осигуряват дългосрочна печалба, както по време на кризата, така и след нея. Рецесията ще приключи рано или късно, но намалявайки маркетинговите разходи, можете да загубите марката си завинаги.

Намаляването на бюджет за маркетинга неизбежно ще доведе до прекъсване на отношенията със същите клиенти, което би могло да ви помогне да оцелеете в икономическия спад. Маркетингът става все по-ефективен с всеки изминал ден. Микронасочването ви позволява да провеждате кампании за вашите клиенти дори с най-ограничен бюджет. Способността да влияете конкретно на покупателното поведението поставя маркетинга сред областите, чийто бюджет трябва да орежете последен.

Преразгледайте позиционирането си

Кризата е идеалното време да отстъпите крачка назад и да прегледате позиционирането си.

Уверете се, че сте готови за предстоящите предизвикателства, за да може вашия салон за красота да използва оптимално всички ресурси и възможности, с които разполага.

Рецесията променя поведението на потребителите и ги принуждава да преосмислят финансовите си приоритети. Разбирането как тези промени в поведението ще се отразят на вашия салон за красота е ключът към най-ефективната стратегия за подобряване на бизнеса.

Първата стъпка за преоценка на вашето позициониране е да анализирате марка и бизнеса си. Преди да можете да планирате бъдещето си, трябва да знаете къде се намирате сега. Какво е мястото на вашата марка в конкурентна среда? Какви са неговите силни и слаби страни? Разбирането на позиционирането на конкурентите ще ви помогне да намерите място в съзнанието на клиентите си, да изградите и диференцирате вашия продукт. Това винаги е важно, но придобива особено значение в условията на променящите се нужди в условията на криза.

салоните за красота при икономически спад

Компаниите и потребителите се борят. Вашата задача е да намерите начин да посрещнете уникалните нужди на потребителите, засегнати от кризата, предлагайки уникалност, която ще им позволи да се справят с трудностите. Разберете за какво е най-вероятно клиентите Ви да се откажат да харчат пари по време на рецесията и им предоставете по-ценна алтернатива.

Зоните, в които потребителите предпочитат да спестяват, често са противоположни. По време на Голямата депресия през 30-те години на миналия век, продажбите на луксозни стоки нарастват в САЩ. Позиционирането на луксозни стоки като инвестиция в личен комфорт позволи на далновидните фирми да спечелят пазарен дял. И това въпреки несигурността и огромния социален натиск, подтикващи потребителите към умереност.

Намерете вашето уникално предложение

Често най-добрата стратегия за позициониране е да се съсредоточите върху това, което правите най-добре.

А кое е Вашето уникално предложение ще покаже най-точно кризата. Като марка каква стойност предоставяте на клпредложите и предствите на своите клиенти.

Очертаващия се на хоризонта икономически спад е идеално време за изследване на целевата група клиенти. Това е най-добрият начин да установите, кое е най-ценното, което предоставяте на клиентите си. Вашата услуга възприема ли се като лукс на достъпни цени? Или чрез вашите услуги клиентите Ви могат ли да намалят разходите си в други области или да спестят ценно време? Отговорите на тези въпроси ще ви позволи да представите най-убедително вашето уникално предложение.

Всеки анализ на стойността на живота на клиента (lifetime value) ще ви покаже: запазването на стар клиент е по-евтино, отколкото привличането на нов. Вместо да рискувате да загубите текущите си клиенти поради икономическия спад, предложете им стойност, която ще увеличи лоялността им. Намаляването на цените винаги е лошо решение. Освен това може да доведе до ценови войни, в които определено не искате да участвате.

салоните за красота при икономически спад

Алтернатива е да укрепите връзките с клиентите чрез създаване на разширени програми за лоялност, експериментални оферти и увеличен достъп до вашите услуги, предлагане на нови услуги.

Най-добрият начин да подчертаете своята стойност и уникалност е просто да се съсредоточите върху своята основна компетентност. Колкото по-специализирани са вашите оферти, толкова по-трудно е да ви заменят. Марките, които са насочени към нишовите индустрии с нишови продукти и услуги, са в най-добра позиция да издържат на кризи. Публиката им не може да си позволи лукса да търси нещо друго. Станете незаменими за вашите клиенти. Проучването на потребителите ще ви помогне да намерите уникалното предложение, което ще ви направи абсолютно незаменими.

Търсене на нови клиенти за салоните за красота

Един от най-добрите начини за минимизиране на загубата на приходи по време на криза е да се търсят нови възможности в новите пазарни сегменти и съответно да се коригира предлагането ви. Това е особено важно, ако вашият пазар и вашата целева група клиенти са силно засегнати от икономическия спад, както е в случая силно засегнат сектора на beauty услугите.

Икономическият спад може да бъде идеално време за стартиране на нова услуга, разширяване на предлаганите услуги или обема на бизнес. Конкуренцията става значително по-малка и по-вероятно е потребителите да реагират на вашето уникално предложение, нова алтернативни услуги, които ще ги привлекат да ги купуват. Намалете риска, като се насочите към по-малките ниши клиенти по време на рецесия и след това ги използвайте като основа за развитието на вашия салон за красота след рецесията.

Възползвайте се от всички възможности

Икономическият спад е време на новите възможности. Просто трябва да знаете къде да ги търсите и да имате средствата и волята да ги използвате навреме. Най-добрият начин да преживеете рецесията е да се подготвите за нея предварително, като заделяте част от печалбата си, когато приходите ви са високи.

Ако имате капитал, кризата ще бъде най-доброто време за инвестиции. Експериментирайте с нови услуги, обслужване или локации. Поемете инициативата да тествате нови услуги и бизнес начинания, за да определите на какво ще отговори вашата група от клиенти. Участвайте в проекти, които отдавна сте искали да стартирате, но сте били твърде заети.

салоните за красота при икономически спад

Кризата променя пазара и обръща всичко с главата надолу. Миналите икономически криза изведоха много силни играчи на пазара и изчисти слабите и неефективните. Днес е възможност за вас. Използвайте я разумно. Бъдете отворени за промяна, внимателно оценете перспективите, съкращавайки бюджета си, намерете истинската стойност, която предоставяте на клиентите си и бъдете готови да изследвате нови пазари.

Икономически спад не трябва да представлява заплаха за вашия салон за красота. Историята показва, че по време на криза е възможно и дори желателно да развиете салона за красота и да спечелите нарастващ пазарен дял.

салоните за красота при икономически спад

Публикации