Степени в Козметиката. Каква е разликата между 1-ва, 2-ра и 3-та степен на професионална квалификация ?

степени в козметиката

Ако в момента сте на етап проучване за това какъв курс за козметик да изкарате и сте попаднали на информация степени в козметиката, втора степен козметик и трета степен козметик, то тази статия ще ви бъде полезна да направите своя информиран избор за курс за козметици.

Козметиката, като професия, предоставя множество възможности за развитие и специализация. Един от първите въпроси, които често се изправят пред тези, които желаят да стъпят в този свят на красотата и грижата за кожата, е свързана със степените на квалификация.

В тази статия ще обясним в какво се състои разликата между двете козметични специалности, какво налага да има такова разделение и съществено ли е то?

Ще разясним темата за професионалното израстване на козметиците според закона за Професионалното образование и обучение.

Според държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията Козметик в България Козметиката има две специалности: втора степен специалност “Козметика” и трета степен специалност „Организация и технология на козметичните услуги“.

Ако вече сте получили втора степен козметик и се чудите дали да запишете трета степен козметик тази статия също може да ви е полезна.

Първа степен козметик

Според професионалното образование и обучение в България нормативно не съществува първа степен Козметик. Начинаещите, които се обучават могат да започнат директно с втора степен. Ако сте попаднали някаде на такава информация, често центровете за професионално обучение определят отделните модули, които са част от втора степен, като първа степен за по-ясно разграничение и разбиране от страна на курсистите.

Втора Степен Козметик: Основите на Грижата за Кожата и Красотата

Козметикът с втора степен на професионална квалификация е специалист, който вече притежава уменията за изпълнение на разнообразни козметични процедури. Този етап включва:

  • Козметични Процедури: Почистване, масажи, пилинг, и други грижи за лице и тяло.
  • Оформяне и Почистване на Вежди и Мигли: Уменията да подчертаете красотата на лицето, включително оцветяване и поставяне на изкуствени мигли.
  • Релаксиращи Процедури: Грижи за кожата, подхранване, лифтинг, и релаксация за тялото.
  • Консултации и Програми за Поддържане на Кожата: Помощ в избора на правилните процедури и продукти за поддържане на здрава и красива кожа.
степени в козметиката. втора степен козметик

Трета Степен Козметика: Управление и Организация в Сферата на Красотата

Козметикът с трета степен на професионална квалификация се издига на по-високо ниво на отговорности. Тук се включват:

  • Организация на Технологиите: Управление на технологиите за осигуряване на високо качество на услугите в салона.
  • Стратегии за Реклама и Популяризация: Способността да разработвате и водите кампании, участвате в рекламни сайтове, и привличате клиенти.
  • Създаване на Организационни и Фирмени Правила: Ръководене на екип, определяне на правила и контрол на техните спазвания.
  • Партньорства и Мениджмънт на Информацията: Създаване на партньорства с представители на различни сфери, обновяване на информацията за козметични продукти и управление на рекламата.
  • Създаване на Програми и Услуги: Разработка на програми за красота, управление на други козметици и създаване на козметични програми.
Степени в Козметиката. Трета степен козметик.

Ще получа ли диплома за козметик?

Втора и трета степен в областта на козметиката предоставят държавни свидетелства за професионална квалификация. Тези документи са официално признати от държавните органи и служат като потвърждение за завършено обучение в съответната степен.

Това е официален държавен документ регистриран в официален регистър на НАПОО.

Разбира се, има разлика в хорариума часове между втора и трета степен, която отразява по-широкия обхват на знания и умения, които кандидатите трябва да придобият при трета степен козметик. Този по-висок стандарт на обучение обикновено подготвя професионалистите за по-широк спектър от отговорности, включително управленски и организационни аспекти в сферата на козметиката.

Степени в Козметиката. Трета степен козметик.

Какво Избираме: Втора или Трета Степен?

Изборът между втора и трета степен зависи от личните цели и стремежи. Втора степен предоставя добри основи и умения, подходящи за тези, които искат да се фокусират върху изпълнението на козметични процедури. С други думи, това е подходящ избор за тези, които обичат да бъдат „на преден план“ с клиентите.

От друга страна, трета степен козметик е подходяща за тези, които имат амбиции да знаят как успешно да управляват собствен салон или да се включат в стратегическо планиране и привличане на нови клиенти и спечелването на тяхната лоялност и постоянсто. Тук се налага да разширите своите знания и умения в области като мениджмънт, маркетинг и организация.

В крайна сметка, както в живота, така и в света на козметиката, успешността зависи от индивидуалните цели, стремежи и предпочитания на всеки козметик.

Публикации