Една от най-магнетичните професии, свързани с красотата, е тази на гримьорa

Все повече се засилва интересът към професията Гримьор, все повече млади хора жеалят да се занимат с нея и се чувстват привлечени. Магията на преобразяващия ефект, съчетана с възможността да изявиш художествени и творчески заложби, умения и таланти, привлякоха талантливи жени да се занимават с грим. Възможността да претвориш идеите си и да ги реа лизираш върху лицето на човек е неописуемо удоволствие. А тази артистична изява е и самостоятелна– което я прави и много отговорна. Но често именно приятните страни на професията и нейните предимства създават впечатление за едно неангажиращо,лежерно и не толкова сериозно занимание. Това са и очакванията на много хора, решили да се занимават с грим. Но може би ще ги разочароваме, ако им кажем, че това изобщо не е лесна и лека работа.

Какво трябва да знаят всички, решили да се занимават с грим?

 На първо място да не се заблуждават относно сериозността на работата и да преценят добре колко силно е желанието им. Всеки трябва да се убеди лично за себе си, че иска да се ангажира с тази професия, защото трудностите, с които ще се сблъска в ежедневната си работа, не са никак малко. В България работодателите, голяма част от потребителите и клиентите, както и хората, които имат интерес към изучаването и прилагането на професията, не са наясно с нея – като необходимост, приложение, перспективи, начин на упражняване, потребности и т.н. Голяма част от желаещите да учат грим нямат обективна представа за самата работа, а други изпитват колебания относно реализацията си в бъдеще и значимостта на професията. Не са малко хората, които се изправят пред въпроса, дали освен за грим да не запишат и курс за фризьор, масаж или още нещо, което да ги направи многофунционални и конкурентноспособни на пазара на труда. Това показва неориентираност в желанията.

 

Трябва да си доста самоуверен и смел в преценките за себе си, за да смяташ, че ще усвоиш две, три професии с няколко курса. Или просто да мислиш, че това са умения, които лесно и бързо се придобиват. Практиката също го доказва. Често в козметични салони, на фотосесии в списания, в телевизии се търси някой, който може да направи „повече от един грим”… или пък някой, който освен основните си занимания на фризьор, например, между другото се справя и с грима!

Преди всичко работата на гримьора трябва да се възприема като самостоятелна професия. Гримът е изкуство, което включва в себе си познания от много материи- история, цветознание, козметика, анатомия, психология, мода и т.н. Това обаче не го прави зависима част от всички тези области. Смесени професии като козметик-гримьор, фризьор-гримьор, както, разбира се, и гримьор-фризьор, са несериозни. От полза е теоретично да имаш поглед върху козметика, прическа, мода, PR, маркетинг, психология и други области, за да можеш да разгърнешталанта си свободно.

За съжаление у нас се шири практиката ”всеки разбира от всичко”, която рано или късно ще изиграе лоша шега на практикуващите я.

Все пак съзнателният, просветеният клиент цени и предпочита перфектни резултати и доказани специалисти в своята област. Или си специалист козметик, или фризьор, или гримьор. Тези професии са в сферата на обслужването, свързват се с изкуство то и кореспондират по между си. Всяка от тях обаче изисква голям набор от специализирани знания и практика, за които са необходими много време и възможности. Не са малко и вълненията, свързани с избора на обучение. В желанието си да не губят време да учат и в крайна сметка да осъществят мечтата си, кандидат-гримьорите нерядко пренебрегват внимателното проучване на предлаганите курсове.

Преди да се изберат школата и обучението, трябва много добре да се проучат възможностите.

Така, че бъдете отговорни и сериозни към себе си, само така можете да очаквате сериозни клиенти, които ценят труда ви!

Публикации

обява за работа координатор обучения
курс по масаж
Успешен пример курс по масаж варна