Мастер по маникюр. Интересни факти и особености на професията …

ПРОФЕСИЯ „МАНИКЮРИСТ”

Мастер по маникюр ( Маникюристка)

Мастер по маникюр – специалист по грижа за ноктите и кожата на ръцете. Занимава се с тяхната хигиена и външен вид.

курс по маникюр

От лат. Manus – ръка и cura – грижа.

Особености на професията.

Мастерите по маникюр също така се наричат маникюристи. За тези, на които тези две названия им се струват обикновени, съществува и трети вариант – най-помпозният: мастер в нокътните услуги. 😉

Думата „маникюристка” подчертава женствеността в професията. В последно време обаче изкуството на маникюра завладява и юношите, и обозначението „мастер по маникюр” им отива повече.

Често под думата „маникюр” се разбира само дизайн на нокти. Това е неправилно, тъй като е невъзможно да създадете красота, без да сте почистили нокътната плочка и кожата на ръцете да е поддържана. Мастерът по маникюр знае всичко за грижата за ноктите. Той ги обработва, почиства кутикулите, придава на ноктите правилна форма, покрива с лак. По желание на клиента маникюрът може да се допълни и с ваничка за ръце, масаж.

При маникюра има множество разновидности. Самата хигиенична обработка на ноктите, с която всеки мастер започва, може да се проведе по различни начини. Например, омекотената кутикула може да се изреже със специални ножички – така се прави класически маникюр. А може да се избута с портокалова пръчица – това се нарича европейски маникюр. Кутикулата може и да се шлифова със специален апарат – апаратен маникюр.

Японски маникюр – комплекс от грижа за ноктите + дизайн, с помощта на специални натурални средства.

Френски маникюр – интересен е с това, че при нанасянето налак, на свободният край се нанася бяло.

Испански маникюр – отличава се от другите видове маникюр с дизайн на ноктите на наситени цветове.

Американски маникюр – щателно подбран цвят на ноктите спрямо цвета на гримът.

Дизайнът на нокти не се ограничава само до различното покритие с лакове.

Съществуват технологии, позволяващи изкуственото увеличаванена дължината на ноктите. Мастерите могат да изграждат нокти с помощта на пластмасови заготовки (удължители), акрил, гел, биогелове и да ги оформят.

За него ноктите са като платното за художникът.

Съвременната мода позволява на мастера да прояви своята фантазия: да нанесе на ноктите авторска рисунка, да украси ноктите с камъни,апликации и др.

Творческият подход е уместен не само в дизайна на ноктите. Грижата за слаби нокти също изисква предприемането на специални мерки. Например, ако ноктите се разслояват, мастерът може да ги „запечата”. Това означава процедура за интензивна грижа: на ноктите се нанася восъчен крем и се втрива масло с витамини. Образувалата се повърхност защитава и подхранва ноктите в продължение на три седмици.

В индустрията за красота постоянно се появяват нови и нови технологии, методики и средства. И на маникюристите им се налага постоянно да се обучават, да посещават мастерски класове, курсове за повишаване на квалификацията.

Мастерите по маникюр се занимават на първо място с ръцете на клиентите, както е видно и в самото наименование на професията.

Обаче в някои салони те могат също да предлагат педикюр, т.е.да се грижат за ноктите на краката и кожата на стъпалата.

  • Работно място.

Мастерите по маникюр могат да работят в салони за красота,клиники, козметични центрове, а също така и индивидуално в домашни условия.

  • Важни качества.

Професията мастер по маникюр предполага да сте сръчни, с добра координация на движенията, фини двигателни навици, нормално цветово възприятие, способност за усърден труд, умения да намираш общ език с различни хора.

  • Знания и навици.

Мастерът по маникюр е длъжен да знае и да съблюдава за всички санитарно-хигиенни правила за работа; да владее техниките за изпълнение на хигиеничен маникюр, методите на грижа за кожата; да знае свойствата на различните средства, които използва в процеса на работа; да е запознат с особеностите на различните лакове и да умее да ги нанася правилно. Също така е нужно да знае признаците на заболявания на ноктите и спецификата при работа с проблемни нокти. За да претендирате за работа в престижни салони, е необходимо да владеете методи за лечение на проблемни нокти, изграждане на нокти, различни варианти на дизайни

 

Публикации

обява за работа координатор обучения
курс по масаж
Успешен пример курс по масаж варна