Мастер по маникюр. Интересни факти и особености на професията …

ПРОФЕСИЯ „МАНИКЮРИСТ”

Мастер по маникюр ( Маникюристка)

Мастер по маникюр – специалист по грижа за ноктите и кожата на ръцете. Занимава се с тяхната хигиена и външен вид.

курс по маникюр

От лат. Manus – ръка и cura – грижа.

Особености на професията.

Мастерите по маникюр също така се наричат маникюристи. За тези, на които тези две названия им се струват обикновени, съществува и трети вариант – най-помпозният: мастер в нокътните услуги. 😉

Думата „маникюристка” подчертава женствеността в професията. В последно време обаче изкуството на маникюра завладява и юношите, и обозначението „мастер по маникюр” им отива повече.

Често под думата „маникюр” се разбира само дизайн на нокти. Това е неправилно, тъй като е невъзможно да създадете красота, без да сте почистили нокътната плочка и кожата на ръцете да е поддържана. Мастерът по маникюр знае всичко за грижата за ноктите. Той ги обработва, почиства кутикулите, придава на ноктите правилна форма, покрива с лак. По желание на клиента маникюрът може да се допълни и с ваничка за ръце, масаж.

При маникюра има множество разновидности. Самата хигиенична обработка на ноктите, с която всеки мастер започва, може да се проведе по различни начини. Например, омекотената кутикула може да се изреже със специални ножички – така се прави класически маникюр. А може да се избута с портокалова пръчица – това се нарича европейски маникюр. Кутикулата може и да се шлифова със специален апарат – апаратен маникюр.

Японски маникюр – комплекс от грижа за ноктите + дизайн, с помощта на специални натурални средства.

Френски маникюр – интересен е с това, че при нанасянето налак, на свободният край се нанася бяло.

Испански маникюр – отличава се от другите видове маникюр с дизайн на ноктите на наситени цветове.

Американски маникюр – щателно подбран цвят на ноктите спрямо цвета на гримът.

Дизайнът на нокти не се ограничава само до различното покритие с лакове.

Съществуват технологии, позволяващи изкуственото увеличаванена дължината на ноктите. Мастерите могат да изграждат нокти с помощта на пластмасови заготовки (удължители), акрил, гел, биогелове и да ги оформят.

За него ноктите са като платното за художникът.

Съвременната мода позволява на мастера да прояви своята фантазия: да нанесе на ноктите авторска рисунка, да украси ноктите с камъни,апликации и др.

Творческият подход е уместен не само в дизайна на ноктите. Грижата за слаби нокти също изисква предприемането на специални мерки. Например, ако ноктите се разслояват, мастерът може да ги „запечата”. Това означава процедура за интензивна грижа: на ноктите се нанася восъчен крем и се втрива масло с витамини. Образувалата се повърхност защитава и подхранва ноктите в продължение на три седмици.

В индустрията за красота постоянно се появяват нови и нови технологии, методики и средства. И на маникюристите им се налага постоянно да се обучават, да посещават мастерски класове, курсове за повишаване на квалификацията.

Мастерите по маникюр се занимават на първо място с ръцете на клиентите, както е видно и в самото наименование на професията.

Обаче в някои салони те могат също да предлагат педикюр, т.е.да се грижат за ноктите на краката и кожата на стъпалата.

  • Работно място.

Мастерите по маникюр могат да работят в салони за красота,клиники, козметични центрове, а също така и индивидуално в домашни условия.

  • Важни качества.

Професията мастер по маникюр предполага да сте сръчни, с добра координация на движенията, фини двигателни навици, нормално цветово възприятие, способност за усърден труд, умения да намираш общ език с различни хора.

  • Знания и навици.

Мастерът по маникюр е длъжен да знае и да съблюдава за всички санитарно-хигиенни правила за работа; да владее техниките за изпълнение на хигиеничен маникюр, методите на грижа за кожата; да знае свойствата на различните средства, които използва в процеса на работа; да е запознат с особеностите на различните лакове и да умее да ги нанася правилно. Също така е нужно да знае признаците на заболявания на ноктите и спецификата при работа с проблемни нокти. За да претендирате за работа в престижни салони, е необходимо да владеете методи за лечение на проблемни нокти, изграждане на нокти, различни варианти на дизайни

 

Add a comment

Публикации

СAЛОНИТЕ ЗА КРАСОТА СЛЕД COVID-19
дистанционно обучение
салоните за красота при икономически спад