Интервю с Илонка Раянова – „Добрият преподавател трябва да бъде балансирана и позитивна личност“.

ЦПО към ЕТ  „Дълголетие- Гинка  Генова“ е една от първите школи за  професионално обучение в  град Велико Търново. Целта на нашия екип е да  проведе  качествено обучение на курсистите, за  да постигнат удовлетвореност и успешна реализация. Работим в сътрудничество с добри специалисти – преподаватели  от  практиката. Представяме детайлно всеки един от тях,  за да може кандидат курсистът да направи най- добрия избор. Зададохме въпроси на всеки преподавател,  с  който  работим, свързани с него като личност и отношението му към работата.

Запознаваме  ви   с  Илонка  Раянова, преподавател  от  град  Велико  Търново.

*На какво можеш да научиш другите? По какъв начин да им помогнеш?

За да започне човек да преподава, е важно да има богат и дългогодишен опит в областта на конкретната професия. Трябва да притежава необходимите умения, за да предаде този опит. Не на последно място да има желание и да изпитва удовлетвореност от това, че обучава, че помага на хората да се развиват. От 2001 година започна моето развитие в сферата на професионалния грим. Имах възможност да бъда до едни от най-добрите гримьори в България, до успешни гримьори от други страни, да работя с най-добрите марки. Продължавам да се усъвършенствам и надграждам като посещавам  мастър класове и обучения – човек цял живот учи. Другата сфера, в която се развивам, е миглопластиката. За един добър лашмейкър е необходимо да притежава изключително внимание към детайла, прецизност и търпение. Задълбоченото познаване на теорията и нейното прилагане на практика, умението да се преработват тези знания води  винаги до отлични  резултати.

* Кои са твоите силни страни и качества? 

Имам висше педагогическо образование и добри психологически познания. Това изключително ми помага в общуването с клиенти и в обучението на курсистите. Добрият преподавател трябва да бъде балансирана и позитивна личност. Аз обичам работата си и предавам тази енергия на своите курсисти. Лесно комуникирам с хората, бързо се адаптирам и се съобразявам с индивидуалните особености на всеки. Така помагам на моите курсисти да се чувстват спокойни и  уверени по време на обучението.

* Какво те мотивира?

Мотивират ме доволните клиенти, тяхната положителна реакция , благодарността им. Мотивира ме това, че ги карам да се чувстват щастливи. Мотивират ме курсистите, които полагат старание, упоритост и постоянство, които са амбициозни и не се отказват, които се радват на постигнатото при съвместната ни работа.  Мотивира  ме  и  тяхната  успешна  реализация.Тогава се чувствам удовлетворена и заредена, защото съм помогнала за тяхното развитие   и  изграждане  като  добри  професионалисти.

* Кои са слабите ти страни?

Смятам, че това е моят перфекционизъм,  работохолизъм, самокритичност, отдаденост. Ако погледнем обаче от позитивна гледна точка, те са ми помогнали и да достигна до това професионално ниво.

* Защо преподаваш?

Преподавам, защото обичам да го правя. Това ме зарежда и ми носи удовлетвореност.

* Какво ти харесва в бюти индустрията?

Бюти индустрията в България е на високо ниво. Специалистите в   бюти бранша влагат своите усилия, следвайки новите тенденции на пазара. Стремят се към успешен и модерен бизнес. Това, което не ми харесва, са „професионалистите”, които разочароват клиентите и по този начин градят лош имидж на нашия бранш.

* Какво за теб е конкуренцията?

Конкуренцията ме стимулира да се развивам. Тя дава възможност да се учим и от опита на другите.

* Как се развиваш и подобряваш себе си?

Развивам се благодарение на нестихващия ентусиазъм да се усъвършенствам, да усвоявам новостите в бюти бранша и по-специално в областите, в които работя.

* Хобита и интереси?

Обичам спорта, спортните танци, добрата музика, различни изкуства, обичам да творя, да се разхождам сред природата с  моя  домашен  любимец, морето, пътуванията и др. Почивам си, когато се отдавам на моите хобита, със семейството ми,   достатъчно  сън, спа терапии.

* Обичаш ли работата си и защо?

Да, обичам работата си. Но аз не я приемам като работа, а като моя страст.

Ако искате да научите повече , за курсовете с Илонка Раянова може да разгледате тук.

Публикации