Езикът на тялото може да привлича и отблъсква клиенти

професионални курсове, обучителен център Дълголетие

Понякога желанието и професионалните умения могат да се окажат недостатъчни за успешно развитие на салон. Да работите за себе си е чудесна перспектива, но тя неизменно върви ръка за ръка с добрата комуникация. И докато курс по грим, курс по фризьорство, курс по маникюр и курс по масаж могат да ви осигурят добра основа за започване работа, то курс по добро впечатление не съществува, а то е водещо при избора на бюти специалист. Дори да ви се струва, че вербалната ви комуникация е на ниво, може да се окаже, че неволно изпращате неподходящи сигнали с езика на тялото си.

  1. Контакт с очите

    професионални курсове, обучителен център Дълголетие

Стремите ли се да поддържате зрителен контакт със своите клиенти? Поставете се на тяхно място. Очаквате да ви обслужат в заведение, магазин, бензиностанция. Персоналът не ви поглежда и преминава покрай вас, без да ви обръща внимание. Няма как да не се почувствате пренебрегнати. Същото е усещането и за клиентите във вашия салон, ако не поддържате чест зрителен контакт с тях. Избягването на погледа се приема за липса на интерес. Гледайте своите клиенти в очите поне в 60-70 % от времето. Това важи особено за хората, които идват за първи път при вас.

  1. Неочаквани бариери

    професионални курсове, обучителен център Дълголетие

Дори всичко да изглежда добре на пръв поглед, замислете се дали нещо не ви ограничава, докато комуникирате с клиентите. Физическите бариери често се поставят неволно и спират ефективното общуване. Ако постоянно държите в ръце нещо /сешоар, продукт, друго/ в периодите на консултация, то може би несъзнателно подсилвате преградата в опит да прикриете притеснението си. Разбира се, винаги може да се наложи да хванете някакъв предмет, в тези случаи просто трябва да следите ръцете ви да се намират около нивото на талията.

  1. Лично пространство

Твърде близкият контакт от своя страна може да създаде дискомфорт. Не е добра идея да се приближавате много, желателно е да поддържате здравословна дистанция. Има разкрасителни дейности, при които това не е толкова лесно, но с практика се постига подходящото ограничение. Ако сте масажист или козметик, ще трябва задължително да отработите този деликатен момент.

Овладеете ли тънкостите на езика на тялото, ще бъдете една крачка пред конкуренцията.

aвтор: Анна Радева

КУРСОВЕТЕ НА ОБУЧИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ДЪЛГОЛЕТИЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ В:

Велико Търново, Варна, София, Свищов, Пловдив

 

Add a comment

Публикации

курс по професионален грим варна 2019
курс по миглопластика