Работа като масажист в България и чужбина

Масажът лукс ли е или необходимост? До каква степен хората в България са склонни да посещават масажист терапевт или по-скоро личния лекар. Масажистите в България имат ли реализация или по-скоро след завършване на курс бягат в чужбина? В последните години се заговори много за техники за релаксация и разкрасяване, които са познати от векове. Най-различни екзотични спа процедури, масажи, упражнения и т.н. се появяват на рекламни постери и билбордове всеки ден. Дали това е модна вълна или осъзнаване на хората за качеството на традиционните методи?

Когато говорим за спорт, няма как да не споменем факта, че по последни данни 55% от хората в трудоспособна възраст не спортуват, а процентът на младежите между 18-25 години (предполагаемо по-активните) е 33. Постоянното стоене в офиса, пред компютъра, напрежението, оказват влияние върху здравето ни. А когато ни заболи гърбът, обикновено, се обръщаме към масажистите и търсим тяхната помощ. Това е професия, която може в последствие да бъде съчетавана с рефлексотерапия, ароматерапия, акупунктура, акупресура и т. н., дори рейки. Тя е постоянно изменяща и развиваща се. Курсът за масажисти е обучение, което не приключва с получаването на Диплома, а продължава през целия професионален път. Това е гаранция за успех на всеки масажист.

Професията Масажист

Масажистите като професионалисти, грижещи се за премахването на напрежението от мускулите, използващи и лечебните сили на всичките 30 вида техники, изучавани от тях с ред други дисциплини, имат отговорната задача да предразположат и разберат същността на проблема, за да предложат адекватно решение за него.

Обучението може да бъде завършено в държавни училища или одобрени от държавата (Национална агенция за професионално образование и обучение – НАПОО) частни професионални такива. Уроците по теория и практика обикновено са на пълен работен ден. В зависимост от обучителния център, обучението има различна цена. В края на курса обучаващият се явява на държавен изпит по теория и практика. При успешното полагане на държавния изпит пред комисия в края на курса, обучаваните се сдобиват с държавно Удостоверение.

Видове масаж и подготовка

Важно разграничение трябва да се прави между отпускащ и медицински масаж. Лечението зависи от клиничната картина. В допълнение, има и превантивно лечение и рехабилитационни мерки – например след заболяване или нараняване. Към терапията с масаж с индивидуални форми, има различни възможности за лечение: термотерапия, електротерапия, светлина и лъчева терапия или хидротерапия. Според медицинска диагноза или искане на пациента, те развиват индивидуални планове за лечение и извършване на различни форми на физическа терапия.

Те включват, по-специално: масаж, терапии за движение чрез електро-, топло-и радиотерапия процедури, хидротерапия и инхалации. Като цяло, пациентите идват по лекарска препоръка. Повечето от тях са получили приложения, изискващи рецепта, но тези, които искат да се отдадат на релакс, са винаги добре дошли. Все повече и повече хора търсят лечение. Увеличаването на търсенето се дължи на факта, че масажите са и релаксиращи.

Преди всяко лечение масажният терапевт трябва да провери от какво точно се нуждае клиентът. За тази цел той разглежда внимателно болезнената част. Сравнява как трябва да изглежда това в нормално състояние. Дали е патологична промяната? Тогава той решава кой метод на лечение е най-подходящ. Предварително се подготвят помещенията, инструментите и оборудването за лечение.

Качества на масажистите

Масажистите трябва да са съпричастни и въоръжени с търпение. Трябва да имат способност за работа в екип, да имат добри слушателски умения и да умеят да се поставят в положението на пациента. Разбирането на другото лице е от решаващо значение. Пациентите трябва да бъдат предразполагани, успокоявани, за да може ефектът от процедурите да е пълен.

Реализация и работа като масажист се търси все повече в чужбина, тъй като хората, можещи да си позволят скъпите процедури, са повече. Възнаграждението, което предлагат немски работодатели, е в пъти по-високо от това на българските. Заплащането винаги е било мотивация за кадрите да напуснат държавата с цел по-добър стандарт на живот.

Публикации

обява за работа координатор обучения
курс по масаж
Успешен пример курс по масаж варна