Как да привлечете нови клиенти за вашият салон?

как да привлечем нови клиенти

Как да привлечете нови клиенти за вашият салон ?

Търсите нови клиенти за вашият салон ?

Имате чувството, че сте в задънена улица и не намирате изход ?

Казано по друг начин, след 3 години може да загубите около половината от клиентската си база.

В тази статия ви представяме 5 начина, с които да рекламирате вашият салон за красота на потенциални, нови клиенти.

Практически идеи, които директно можете да приложите в бизнеса:

  • ПРИВИЛИЧАЙТЕ нови партньорства
  • ИЗГРАДЕТЕ взаимоотношения с клиенти
  • РАЗШИРЕТЕ своя бизнес

Звучат добре? Ето какво имаме в предвид…

Салоните, които успяват да привлекат постоянен поток от нови клиенти, правят тези 5 неща много добре:

  1. Насочват се към правилния тип нови клиенти.
  2. Практикуват споделен маркетинг между две компании – това е съюз между две компании, които взаимно рекламират продуктите си, но не са конкурентни по своята същност. По-надолу ще обясним подробно за какво става въпрос.
  3. Имат добро позициониране в Google (особено с уебсайт).
  4. Привличат нови клиенти чрез препоръка от настоящи.
  5. Имат добро представяне в социалните мрежи.

1. Насочете се към правилният нов клиент.

как да привлечем нови клиенти

Собствениците на салони прахосват ужасно много време, пари и ресурси за привличане на грешен тип нов клиент.
Това е една от най-често срещаните грешки в салонния маркетинг, които виждаме.

Вашият идеален клиент НЕ е:

Всеки, който минава през вратата на салона, и е готов да ви плати.

Абсолютно не.

Опорните точки, които трябва да имате в предвид, когато определяте профила на клиента, който идеално пасва на вашият салон са:

  • Местоположение
  • От колко време е ваш клиент
  • Манталитет, нагласа и възгледи

Ако искате да развиете бизнеса си, то тогава се насочете към идеалните си клиенти.

И само към тях.

Защо? Защото вашият “идеален клиент”:

  • обожава услугите, които предлагате
  • купува редовно от Вас
  • е лесен за обслужване
  • продължава да ви препоръчва на свои приятели

И затова тези „идеални клиенти” са изключително печеливши.

Защо да искате непостоянни клиенти от ваучери, когато можете да имате клиенти, които обичат това, което предлагате, и да харчат парите си свободно за вашите услуги?

Със сигурност не искате от първата група клиенти.

Така че не рекламирайте вашият салон на тях чрез предлагане на услуги в сайтовете за групово пазаруване. Статистиките показват, че изключително малък процент от тях стават постоянни клиенти. Просто тяхната култура на пазаруване е само до “вземане на ваучер”.

Съсредоточете усилията си върху вашите идеални клиенти. Те ще се превърнат в лоялни клиенти по-бързо и лесно. Това е, което искате.

2. Партнирайте си с местния бизнес и рекламирайте услугите в салона си пред техните клиенти.

как да привлечем нови клиенти

Създаването на такъв тип контакти, понякога изглежда трудно. Особено ако сте по-стеснителни или нови в града. Ето един прост пример. Може да сложите свои флаери в съседното заведение, за да може клиентите там да прочетат за вашите услуги и особено ако живеят в квартала, лесно биха се ориентирали да дойдат при вас. Вие на свой ред ще препоръчвате кафето и сладките от заведението на своите клиенти. И така може да се създаде едно прекрасно партньорство на местно ниво.

Ако все пак контакта на живо е труден за вас в днешни дни е много достъпно да използваме мощната сила на социалните мрежи. Обичате ли ги или не, рекламирайки в социалните мрежи хората имат по-голяма склонност да се ангажират с бизнеса, да пишат, да споделят идеите и да представят как работят един с друг.

Но как, все още се питате?

Към момента за България все още Facebook e най-подходящата социална мрежа за създаване на контакти. Позволява да влизаме в групи, да разглеждаме лесно бизнес профили и влизаме в пряка комуникация с всеки.

И все пак използвайте социалният канал, в който се чувствате най-удобно и уверено, за да намерите нови приятели и последователи на месно ниво. Може Instagram да е вашата социална мрежа – хубави снимки, кратки думи и да се изразявате с #хаштагове 🙂

Ето 5 стъпки за успешна рекламата на Вашият салон чрез партньорство:

Стъпка едно: Намерете правилните партньори за Вашия бизнес. Звучи очевидно, но потърсете фирми, които са насочени към същата клиентска аудитория като Вас. Модни търговци на дребно, ресторанти, магазини за сватбени рокли, барове, здравни клубове, магазини за цветя … получавате картината.

И не забравяйте козметичните салони и спа центрове, ако сте фризьорски салон, и обратно.

#SalonMarketing Съвет: Бизнес партньорствата не са бързи маркетингови тактики. Нужно е да се градят за по-дълъг период от време. Трябва да изградите доверие и силни връзки.

Стъпка две: Привличане на партньорства с убедителна оферта.

Обмислете много добре Вашето предложение преди да се обърнете към Вашия бизнес партньор. Вашата оферта не трябва да бъде с минимална печалба до почти безплатна.  Всъщност % отстъпка от услугата по принцип работи много добре.

#SalonMarketing Съвет: Винаги мислете за всички ползи от офертата в дългосрочен план. По този начин ще имате контрол върху стратегическия си план на работата на Вашият салон.

Стъпка три: Обяснете ясно и точно как двата бизнеса ще достигнат до нови клиенти.

След като сте готови с Вашата оферта, представете на потенциалния си партньор каква ще е взаимната Ви изгода и по какъв начин ще достигнете до нови клиенти, благодарение на партньорството Ви.

Разбира се, всичко това би било възможно единствено ако Вие предлагате най-високо качество на услуги във Вашия салон. Никой няма да промотира награда или подарък за своите лоялни клиенти, ако те не са на ниво.  Поканете потенциалния си партньор във Вашия салон или спа център, за да се подложат на някоя от услугите Ви.  Нека лично изпитат колко са „уау“ и да разсеят всякакви съмнения.

Стъпка четири: Първите впечатления са ключови за привличане на нови клиенти/партньорства.

Винаги препоръчваме да използвате услугите на дизайнер или на рекламна агенция, за изработката на рекламни материали, които искате вашият бизнес партньор да разпространява.

Защо? Защото не всеки ще споделя и покрива Вашите високи изисквания за качество и със сигурност не искате да засечете небрежно написани постове във Фейсбук, картинки с лошо качество, обяви в сайта им, изпускайки важни условя на услугата или брошура с евтина хартия, принтирана вкъщи.

Вие популяризирате своя нов салон или спа център на клиенти, които чуват за първи път за вас. Не си пропилявайте този златен рекламен шанс само и само да спестите някой друг лев.

Стъпка пет: Използвайте правилните маркетингови инструменти.

Рекламирайте вашите услуги на клиентите на Вашия партньор и обратното.

  • Промотирайте своите оферти на уеб сайта на Вашия партньор.
  • Раздавайте флаери на техните клиенти.
  • Публикувайте в техните канали: Facebook, Instagram, Pinterest.

След това върнете маркетинговия комплимент. Направете за тях същото. Не забравяйте, че това трябва да бъде игра, в която имат полза и двата бизнеса.

Сега вашият трети ключов маркетингов инструмент за намиране на нови клиенти на салона … Това е Вашият уебсайт.

3. Излезте на по-предни позиции в Google ако искате нови клиенти.

как да привлечем нови клиенти

Нека започнем с три лесни въпроса:

  • Знаете ли на коя позиция по-точно се намира вашият сайт в Google?
  • Вашият сайт заслужава ли да се класира на по предна позиция?
  • Колко време Вашите нови клиенти се задържат в сайта ви и дали някога се връщат отново?

Не се притеснявайте. Не е нужно да споделяте отговорите. Просто искаме да Ви насочим в правилната посока на подобрение.

И ако искате нови клиенти да откриват вашия салон онлайн, тогава трябва да се класирате на по-предна позиция в Google. Няма друг начин.

как да привлечем нови клиенти
 И съответно трафикът намалява все повече за всяка следваща позиция.
И тук е въпросът вие всъщност невидими ли сте за новите клиенти?

Доброто класиране в Google не е лесно.

Някои собственици на салони си мислят че SEO (Search Engine Optimization – процесът на подобряване видимостта на уеб сайт в търсачките чрез “органични“ резултати, който включва оптимизация на HTML-кода, структурата и текстовете на уеб сайт. ) става бързо и не изисква много усилия.

Собственият ни уебсайт http://www.dalgoltiebg.com/ се нарежда нa добри позиции Google на национално ниво за много търсения, ключови думи и термини в индустрията за красота и обучения. Но това не се случва от само себе си.

Инвестираме значително време, усилия и бюджет всеки месец, всяка седмица и повечето дни, за да сме сигурни, че остава високо в класацията на Google.

И не на последно място.

Ако искате да бъдете първият уебсайт, който потенциалните клиенти виждат, когато търсят от телефона си нов салон, трябва да инвестирате непрекъснато. Това няма да се случи просто от само себе си. Уебсайтът на Вашия салон трябва да има подходящ дизайн, съдържание и SEO.

Инвестицията ви ще трябва да бъде не само парична. Може и сами да постигнете добри резултати, но трябва да инвестирате във време, за да се обучавате и да получите много знания, за да имате и резултати.

Именно това ще бъде и целта на този блог. Чрез полезни и обучителни статии нашият екип ще Ви информира и обучава, за да изградите успешен бизнес и използвайки адекватни и разнообразени маркетинг инструменти.

Ето и и някои от основните изисквания, които трябва да покрива Вашият уебсайт и върху които, трябва да работите:

  • Оптимизиран ли е да се вижда на мобилни устройства? Могат ли новите клиенти лесно да ви открият онлайн от мобилните се телефони? Не бихте искали вместо това да четат уебсайта на Вашия конкурент и да му се обаждат, нали?
  • Поддържайте атрактивен, прост и лесен за навигиране дизайн. В противен случай понякога е объркващо.
  • Включете страница с ценови листи – това е третата най-посещавана страница за уебсайтове на салони.
  • Ясно видим ли е телефонният Ви номер на всяка страница? Потенциалните ви нови клиенти няма да си губят много времето в търсенето му.
  • Направете добро първо впечатление. Избягвайте правописни и граматически грешки и безмислени текстове – те се отразяват пагубно върху вашият бизнес.
  • Страницата с оферти е просто задължителна. Това е втората най-популярна страница в сайта на салона.
  • Включете бутони с призиви за действие, за да насърчите потенциалните клиенти да изберат “Обадете се сега!/ Позвънете!/ Резервирайте сега! “
  • Предложете онлайн резервация на услуги. Има много софтуери за салони за красота на пазара, които предлагат тази опция. Бъдете на разположение 24/7.
  • Започнете месечен блог със съвети за красота и тенденции. Ще Ви помогне да се класирате по-високо в Google и да примами потенциалните клиенти да посетят сайта ви.
  • Измервайте резултата си с инструмента Google Analytics (безплатен е). Основната Ви цел е да поддържате баланс между нови посетители (потенциални клиенти) и редовни такива

Преминаваме и към четвъртият маркетингов инструмент за намиране на клиенти…реклама от уста на уста.

4. Препоръчани от приятел 🙂

Препоръката е жизненоважна за придобиването на нови клиенти в салона. Препоръката от приятели е един, ако не и най-добрия начин, да се привлекат нови клиенти в салона за красота.

как да привлечем нови клиенти

Така че,  не е изненада, когато скорошно клиентско проучване на фризьорските салони на Barrie Stephens разкри, че 74% от клиентите смятат, че препоръката е най-важният фактор при избора на фризьорски салон.

Ново проучване показва, че клиентите са два пъти по-склонни да опитат нова услуга, ако е препоръчана от приятели или членове на семейството, вместо техния фризьор/козметик/маникюрист. На въпроса какво ги вдъхновява да опитат нова козметична процедура…
как да привлечем нови клиенти

Накарайте ги да се чувстват добре, ако искате те да ви препоръчат на своите приятели.

И така какво кара лоялен клиент да препоръча Вашият салон на най-близките си?

Отговорът е: „Хората ще забравят това, което сте казали, хората ще забравят това, което сте направили, но хората никога няма да забравят как сте ги накарали да се чувстват.“

Трябва да ги накарате да се чувстват прекрасно в своята кожа, вдъхновявайки ги и спечелвайки доверието им.

За съжаление, често доверието се пренебрегва.

4 практични съвета за създаване на система за препоръки

Задействайте този мощен рекламен инструмент, препоръката от уста на уста, и накарайте клиентите си да открият нови клиенти на салона.

  1. Попитайте ги. Това може да звучи очевидно, но много салони за красота пропускат това. Помислете за проста система за препоръки, при която и двамата получават карта с отстъпка. Така че клиентът Ви ще имам какво физически да предаде на свои приятели.
  2. 10% отстъпка едва ли ще изкуши някой да направи конкретна препоръка. Когато изчислите колко струва един нов клиент за Вас, за период от една година, можете да направите план за бюджет на Вашите маркетингови стимули.

Тук предлагаме няколко примера, как да изглежда дизайна на картата за препоръка.

  1. Другото основно нещо е: Промотирайте тази система за отстъпки. Къде ли? На всички възможни места: на уебсайта на салона, социалните медии, имейл маркетинг и дори я рекламирайте в тоалетната на салона. Сложете рекламен плакат и там 🙂
  2. И накрая, не забравяйте да измервате броя на новите клиенти, които са дошли чрез препоръка. Ако те не са дошли по този начин, ще знаете, че имате голям проблем, може би с ценообразуване, услугата или нещо друго.

Доверието е в основата за привличане на нови клиенти чрез препоръка.

Вашите клиенти трябва да се чувстват уверени, че ако Ви препоръчат, техните приятели ще имат същото прекрасно преживяване.

В това има доста смисъл. Ако ме попитате да ви препоръчам добър ресторант ще Ви препоръчам само един, за който съм сигурна, че сервират вкусна храна с перфектното обслужване при всяко посещение.

Защо ли? Защото никой не иска техните приятели да седят в ресторанта, чудейки каква е причината за препоръката да отиде точно там?

И така стигнахме и до петият последен маркетингов инструмент за привличане на нови клиенти …социални медии.

5. Използвайте социалните медии, за да изградите своя клиентска база.

как да привлечем нови клиенти

Далеч сме от мисълта, че само и единствено социалните медии ще привлекат нови клиенти във Вашият салон. Обаче, използвайки фейсбук, паралелно с имейл макретинг, може да се каже, че са добър подход за нови фенове и последователи, които биха станали и Ваши клиенти.

Как да превърнем социалните медии в нов инструмент за привличане на клиенти:

  • Също както с уеб сайта, така и във Фейсбук е необходимо да изглеждате професионално и да направите добро първо впечатление. Приличайки на разхвърлян лексикон с клюки и снимки, които не са свързани с основната дейност на салона не биха могли да привлекат фенове, които да се доверят и да си запазят час.
  • Уверете се, че и социалните ви профили са добре оптимизирани за търсачките, за да могат лесно да ви намират.
  • Само защото имате личен профил в социалните мрежи, не означава, че не нужно да ползвате професионални услуги от маркетинг специалисти от време на време. Обърнете внимание на големите вериги салони за красота и разберете колко време, усилия и пари отделят, за да направят своя Фейсбук профил да изглежда професионален. Те разбират влиянието на една силна онлайн маркетингова стратегия за социални медии.
  • Добре, а какво да направите ако имате ограничен бюджет? Потърсете професионална помощ за създаване на специфични Фейсбук кампании за таргетиране на нови клиенти. например, използвайте Фейсбук кампании, за да събирате имейли – след това рекламирайте салона си директно в пощенската кутия на клиентите на Вашите конкуренти. Интересно, нали?
  • Винаги отговаряйте лично. За да получите резултати в социалните медии, трябва да работите с детайлите. Трябва да създаване полезно, информативно и ангажиращо съдържание.
Beauty & Marketing & Business за салони за красота
Присъедини се!Beauty & Marketing & Business за салони за красота

Присъединете се към фейсбук групата: Beauty & Marketing & Business за салони за красота. –  Общество за красота и бизнес, в която обещаваме , че ще има само полезни и практични съвети как да правите сами УСПЕШНА и уникална реклама на вашият салон за красота. Всички съвети са подпбрани само за бюти индустрията

Абонирай се.
Получавай интересни статии и информация за предстоящи курсове

Обещаваме, че ще бъде полезно и информативно! 🙂


Публикации