Характеристики и предимства на курсовете по козметика без медицинско образование

Курс козметика , Варна, преподавател: Мариана Кишишева

Козметикът е професия, която винаги ще е популярна. Задачата на такива специалисти е правилно да определят вида и състоянието на кожата на своите клиенти, да подбират правилно и професионално да извършват необходимите процедури за подобряване на кожата.

Живеем в епоха, когато красотата стана изключително важна както за жените, така и за мъжете, така че козметологията се превърна в част от ежедневието на съвременния човек. През последните години професията козметолог е включена в ТОП на най-високоплатените и обещаващи професии в света.

Академия за професионални обучения Дълголетие

Как да станете козметик

Всеки може да овладее тази важна и необходима професия – за да получите основни знания, достатъчно е само да завършите курсове за козметик без медицинско образование. Козметологията е професия, която обхваща различни задачи като грижа за кожата и косата, подмладяване, третиране на естетични проблеми, както и грижа за тялото. След завършване на курс по козметика, специалистите могат да извършват почти всички процедури, които са търсени днес:

 • епилация;
 • диагностика на кожата
 • почистване на лице
 • различни видове масаж на лице и шия;
 • подмладяващи и подхранващи процедури;
 • работа с козметични апарати
 • oборудване и оборудване за козметичен кабинет;
 • психологически аспекти в работата с клиент

По правило програмата за обучение по немедицинска козметология включва въвеждащи лекции по анатомия и физиология на човешкото тяло. В курса по козметика курсистите изучават структурата и характеристиките на различни системи на човешкото тяло: мускулно-скелетна, ставно-хрущялна, съдова и лимфна системи. Важно е да се разбере, че дори най-реномираният и уважаван образователен център не може да предложи такава програма за обучение, в която само за няколко урока курсистите ще овладеят напълно изучаваната дисциплина по анатомия.

Ако сте избрали козметологията като основна професия, бъдете подготвени за това, че ще трябва постоянно да се развивате и подобрявате знанията и уменията си. Важно е при избора на курс да се избере такъв с практика върху реални клиенти. Обучението в реална работна среда ще ви осигури тази възможност да наблюдавате работния процес от посрещане на клиента, диагностика на кожата, провеждане на процедура и цялостна стратегия за задържане на клиента.  След като сте започнали да работите в тази област и се уверите ще имате възможност да надграждате своите умения с допълнителни модулни обучения по козметика, които значително ще разширият възможностите и областите на приложение на уменията.

Предимства на професията козметик

 • Можете да научите професията козметик в университет, на курсове, в колеж.
 • Работата се заплаща много добре и има възможности за кариера.
 • Козметикът непрекъснато се развива професионално, често посещава различни семинари и курсове за повишаване на квалификацията за сметка на работодателя.
 • Козметик, който има минимален начален капитал, може да отвори собствен салон, което му позволява да работи за себе си.
 • Специалистите първи научават за модерните процедури за грижа, купуват козметика на най-ниска цена и установяват много полезни контакти.

Козметологията е работа с хората

Когато момичетата решат да се запишат в курсове по козметика, те обикновено си представят бъдещата си работа като възможност да използват висококачествена професионална козметика всеки ден, да имат достъп до огромен брой модерни процедури за грижа за кожата, които те самите могат да получат евтино и вероятно дори за Безплатно. Но всъщност те ще трябва да се справят, не с красиви буркани и устройства, а преди всичко с посетители – хора с различни приоритети, нужди, интереси. Всички хора са различни и за да станете търсен специалист, трябва да се научите как да намирате подход към всеки един от клиентите, да разбирате желанията им от половин дума, а понякога и просто интуитивно. Поради тази причина добрите курсове за козметик винаги включват лекции по психология на комуникацията с клиентите. Какви други качества са полезни за професионалист? Сред тях е необходимо да се подчертае:

 • общителност;
 • търпение;
 • добронамереност и желание да помагате на хората;
 • способност за слушане;
 • точност;
 • чистота.

На работа добрият козметик винаги трябва да има спретнат, добре поддържан външен вид, защото външният му вид е един вид „портфолио“. Козметичният салон често се посещава от хора, които имат комплекси за определени естетически проблеми, например акне или промени, свързани с възрастта. Задачата на специалиста е не само да окаже квалифицирана помощ при решаването им, но и да се опита да намали значимостта на тези недостатъци, за да върне самочувствието на човек.

Днес цената на обучението за козметик е доста приемлива, така че всеки може да си позволи финансово да завърши такива курсове. Но е необходимо да се осъзнае, че само основно обучение с продължителност от 4 до 6 месеца не е достатъчно. Необходимо е да се учите и усъвършенствате постоянно – посещавайте семинари и майсторски класове, четете професионална литература, овладявайте иновативни технологии и нови методи за справяне с различни кожни проблеми.

Изключително важен момент е какъв документ ще получите при завършване на обучение. При завършване на курс към лицензиран център за професионално обучение ще получите държавен документ. Свидетелство за професионална квалификация е официално признат документ от Министерство на образованието и науката и важи в България и Европейския съюз.
За да работите като специалист в областта, трябва да притежавате такава официална диплома.

Любовта към работата си, радостта от постигнатите резултати, желанието за учене и развитие определено ще дадат своите плодове.

Може да разгледате предлаганите курсове:

Модулни обучения по Козметика

Публикации

обява за работа координатор обучения
курс по масаж
Успешен пример курс по масаж варна