Професия фризьор – призвание, изкуство или работа за всеки?

курс по фризьорство

Фризьорското изкуство датира от дълбока древност. Известно е, че още 2000-3000 хиляди години преди новата ера нашите предци са украсявали главите си с прически. В течение на векове, човекът е внасял постепенно в своите творения, включително и в прическата, своята представа за красота , която е отразявала и неговия вкус и общия естетически идеал, присъщ на епохата, в която е живял. Ето защо е необяснимо, защо на местна почва, това древно изкуство се подценява и омаловажава и се смята за “най-лесната работа на света“.

В нашите ширини битува мнението, че всеки може да се захване с това изкуство и да стане за около месец велик коафьор. Под път и над път се предлагат едномесечни курсове, които като с магическа пръчка ще ни дадат всички знания, умения и рутина, необходими за практикуването на тази професия, а освен това ще ни налеят с магическа фуния в главите и начина, по който да общуваме с хората, които ще срещаме ежедневно. Да бъдеш фризьор и сервитьор в България е най-лесно, а и най-доходоносно – така мислят много хора. Но всъщност нищо не е толкова просто, колкото изглежда.Поне не е, ако съзнанието и съвестта ви изискват от вас да се опитвате и бъдете професионалист, в това, което правите. Самозванци – дал Бог. Фризьори – не чак толкова.
Фризьорската професия сама по себе си е доста сложна и трудоемка, изисква освен определена доза талант и много сериозно обучение, а също така сръчност, креативност, физическа издържливост и много, много труд. Необходими са знания по химия, защото продуктите, с които се работи в салона са нейно творение и всеки истински фризьор трябва да знае как действат върху косата, скалпа и здравето ни. Необходими са знания по физика и по-конкретно знания за светлината и за формирането на цветовете, а така също и математика, защото за да се получи уникален цвят са необходими определени изчисления, а за да се създаде едно красиво и лесно за поддържане подстригване са необходими знания по геометрия. Само въображение не е достатъчно!Това обаче е само едната страна на нещата.
Най-сложното в тази професия е предизвикателството, с което фризьорите се сблъскват всеки ден, а именно – да направят нас – техните клиенти щастливи. Ако на лицето ни не грее усмивка на задоволство, след като се видим в огледалото и напуснем фризьорския салон, значи мисията на нашия фризьор не е изпълнена. Ако след като се измием сами вкъщи и изсушим косата си не ни хареса резултатът – значи мисията му не е изпълнена. Ако нашите приятелки не ни направят комплимент за цвета или подстрижката – значи Той не се е справил. Това, вярвам ще се съгласите, е най-сложната задача на нашите фризьори, защото всеки от нас има някаква вътрешна представа и нагласа за начина, по-който изглежда най-добре. Възможно е тя да не съвпада с това, което окото на фризьора ни преценява като най-добър вариант за нас. Ето защо е важно и ние като клиенти да съдействаме и да изказваме нашите идеи, желания, притеснения дори.
Фризьорът е нашия партньор в постигането на перфектната визия. Той е там, за да се погрижи за нас по начин, по-който ние не можем сами. Той е там, за да ни посъветва, да ни консултира, да ни вдъхне кураж за промяна. Колкото повече общуваме с нашите фризьори, толкова по-голям е шансът да получим това, което искаме, независимо дали знаем със сигурност точно какво е то. Ако вашият фризьор не ви предразполага да говорите с него, ако сте искали съвет и не сте го получавали, може би трябва да се замислите и да опитате да потърсите друг фризьор.
Истината е, че има много причини, поради които можем да не останем напълно удовлетворени от грижата, която получаваме, от крайния резултат също, но ако споделяме с фризьора си желанията си, ако той е на ясно, какви продукти използваме в домашни условия, какво сме слагали на косата си преди посещението при него, особено когато за първи път посещаваме даден фризьорски салон, то тогава шансовете за щастлив край, от които всички да са удовлетворени са много по-високи, а също така и много по-лесно ще можем да се ориентираме дали това е нашият фризьор, защото не е маловажно да харесваме човека, на който сме поверили грижата за визията и доброто си самочувствие и настроение. А ако се лутате в света от фризьорски салони и реклами на гръмки имена и не можете да намерите своята работилница за красота – пишете ни.
 За повече информация относно обучението по фризьорство: https://www.dalgoletiebg.com/курс-по-фризьорство/

Публикации

обява за работа координатор обучения
курс по масаж
Успешен пример курс по масаж варна