Професия масажист

Курс масаж
Професия масажист – плюсове и минуси, обучение и работа

Масажът е полезно удоволствие за клиента и тежката физическа работа за масажиста. Ще анализираме всички най-интересни аспекти на модерната и търсена професия масажист.

Задълженията на масажист

Позицията на масажиста предполага следните възможности:

  • извършване на различни видове масаж, обвиване и апаратни процедури;
  • консултация с клиенти;
  • провеждане на спа процедури;
  • рехабилитация след заболяване;
  • масаж за профилактика при различни проблеми;
  • лечебен масаж;
  • комплексни коригиращи дейности.
Насоченост на масажа

Козметичен масаж

В салоните за красота и здравните центрове работят масажисти и козметици. Работата им е насочена към подобряване красотата на тялото. Специалистите комбинират козметични услуги и терапевтични техники за масаж. След посещение на такъв специалист, клиентите се почувстват по-привлекателни, по-уверен и свободни, тъй като външния им вид се подобрява. Клиентите обикновено са жени.

Спортен масаж

Масажиста обучен да прави спортен масаж се занимава с възстановяване на здравето на спортисти. Специалистът работи за повишаване на работоспособността по време на тренировките, за повишаване на физическите възможности на тялото и постигане на високи резултати при състезания. Клиентите са предимно професионални спортисти.

Масажът може да бъде лечебен, точков, релаксиращ, аромотерапия, апаратен, вендузен, повърхностен и дълбок. Шиатсу, корейските и тайландските техники също са много популярни днес. Въздейства се върху различни области на тялото, например гърба, зоната на яката, ръцете, краката, лицето и корема.

Предимства и недостатъци на професията масажист

Плюсове:

Положителни аспекти в работата на масажиста са:

  • Възможността за получаване на висок доход;
  • Масовата практика показва, че професията масажист е дава възможност за гъвкавост при по-голям процент от работодателите, което дава възможност на масажиста да съчетае професията и с друга дейност, която упражнява;

  • При работа от 1 час, масажиста обикновено изкарва близко до заплащане за цял работен ден за много други професии;

  • Натрупване на клиентска база през годините;
  • Много възможности за избор на естеството на работа – индивидуална практика или работа за работодател (широк кръг от възможности за развитие на успешен бизнес);
  • Не е необходимо да имаш университетско образование. За да овладееш професията е достатъчно да завършиш качествен професионален курс;
  • Когато човек има високо качество на професионална подготовка стойността на труда му е по-висока;
  • Различни видове масаж са търсени постоянно, така че добрият специалист няма да остане без работа (в момента масажните са особено търсени, тъй като много хора водят заседнал начин на живот и са подложени на много стрес);
  • Комуникацията с голям брой хора със сигурност ще доведе до позитиви (особено ако сред клиентите си имате влиятелни хора);
  • Можете да работите по съкратен график, до 6 часа на ден, тъй като доходите ви позволяват да не се напрягате и да не се потите по цял ден, за да печелите пари (много свободно време за вашите близки, релакс, спорт и забавление).

Минуси и особености:

Всяка професия има положителни и отрицателни нюанси, ще изброим по-долу очевидните недостатъци:

  • Монотонна дейност;
  • Извършването на работа в изправено положение води до голямо натоварване на краката;
  • Физическо претоварване на работния инструмент – ръцете на масажист;
  • Има много добри масажисти, затова трябва да споменем и наличието на голяма конкуренция в сектора;

(Важно е да сте добре подготвени, за да може да се отличите с качествени услуги сред конкуренцията)

  • По време на масажа, масажистът трябва да бъде изключително съсредоточен, за да върши работата си ефективно, и да успее да помогне на клиента, а не да навреди на здравето му;
  • Масажистите признават, че дългата ръчна работа им отразява зле;
  • Професионални заболявания – плоско стъпало, заболявания на ставите (за да се избегнат здравословни проблеми, е необходимо да се работи в правилна позиция и да не се претоварвате с работа);
  • Ако не оставяте краката, ръцете и гръбначния си стълб да починат, игнорирате специалните упражнения за подсилването им, това може да доведе до подуване и болка;
  • Масажистът трябва да бъде физически силен, много търпелив и да може да общува правилно с капризни клиенти, каквито определено ще има;
  • Ако работите в СПА център, ще трябва да делите приходите си с работодателя и няма да спечелите много;

  • Нужно е да имате задължителни знания в областта на медицината, анатомията и човешката физиология;
  • Не мислете, че само млади и красиви момчета и момичета идват на масаж, това са главно хора с определени оплаквания, може дори някои от клиентите да изглеждат неприятно;
  • Масажистът носи огромна отговорност на раменете си, така че не трябва да се допускат грешки.
професия масажист
Знанията и уменията на масажиста

Масажиста е нужно да притежава добра професионална квалификация, добри познания по физиология, анатомия, както и отлична техника за масаж. Разбира се, опитът по специалността, наличието на диплома за масажист са също много важни.

Масажиста трябва да притежава и определен набор от лични качества като да се концентрира, да бъде внимателен, физически издръжлив, позитивно настроен, точен, трудолюбив и да вдъхва увереност чрез външния си вид. Добре е да има чувствителни ръце, остро зрение, да е устойчив на стрес, балансиран, общителен и тактичен в общуване и взаимодействието с клиенти.

Професионално обучение по масаж

Не е тайна, че основата на успешната работа във всяка област е доброто обучение. За да овладеете всички тънкости на масажа, трябва да завършите специални курсове.

Не щадете пари за обучение, тъй като тези инвестиции ще поставят добра основа за кариерно израстване.

Инвестициите в професионална квалификация в реномиран учебен център ще се отплати благодарение на високите доходи, които обикновено имат компетентни специалисти.

Включването в курсове, водени от експерти, ще ви позволи да попълните базата си от знания и да овладеете съответните и ефективни техники за масаж. Само човек с добро образование и впечатляващ опит може да бъде наречен висококачествен специалист по масаж и да бъде уважаван от колеги, мениджъри, подчинени и клиенти.

Къде може да работи масажист?

Масажистите като цяло са търсени, обикновено те лесно намират работа на следните места:

  • оздравителен комплекс за деца и възрастни;
  • болницата;
  • салон за красота;
  • СПА център;
  • фитнес център;
  • терапевтичен кабинет.

Когато специалист работи няколко години в една или повече институции, той натрупва безценен опит. Ако имате увереност в способностите си, тогава можете с получената си диплома за професионална квалификация и да работите частно.

Каква е заплатата на масажист?

Заплатите на масажистите в различни области варират значително в зависимост от статуса на центъра, в който работят, квалификацията на специалист и града, в който практикуват.

Професията дава възможност за високи доходи като за работа за един час, добрия масажист обикновено изкарва колкото други хора за цял работен ден. Доходите на масажиста зависят най-вече от добрата му професионална подготовка и високо качество на работа. Важно е да се инвестира в постоянното развитие и подобрение на уменията, за да изпъкнете сред конкуренцията, да сте търсени и препоръчвани от доволни клиенти. Най-добрата реклама е личната препоръка от клиенти.

Съвети за начинаещия масажист

Тъй като работата на масажист не е лесна, той се грижи за добрия си начин на живот и да изпълнява стречинг и уелнес упражнения всеки ден. В менюто му трябва да се доминират полезни тонизиращи продукти за имунитет и здраве на организма като цяло. Храненето трябва да е до правилно и здравословно. Препоръчително е да се яде на части по едно и също време на деня. Ако работата е тежка, използвайте всяка възможност, за да възстановите силите си. Спете повече в удобно положение на удобно легло и ортопедична възглавница.

Трябва да се грижите добре за мускулите на ръцете си. Това е вашата работна зона, която винаги трябва да бъде в добра форма. Също така е полезно да се занимавате с джогинг или друг спорт. Редовните тренировки ще ви помогнат да поддържате цялото тяло в добра форма и да се тонизирате, да отвлечете вниманието от сивото ежедневие и ще ви позволи да се отпуснете след работата в масажното студио.

Опитайте се да вземете колкото се може повече съвети и трикове от професионалистите във вашата област, следвайте ги. Чудесно е, ако самите вие посещавате добър масажист. От него можете да научите много и да станете по-здрави. Необходимо е да се прави гимнастика за ръце, това е полезно за гъвкавостта на пръстите и ръцете като цяло.

Няма ограничение за развитието на вашето умение, затова учете постоянно, като изучавате структурата на човешкото тяло, усвоявайки нови техники за масаж.

Как да стартираме

Ако изобщо нямате практика с клиенти, започнете да работите безплатно или за малка такса със семейството и приятелите си. Това ще ви позволи да получите полезен опит, който ще е полезен в работата ви. След това ще започнете да работите с техните приятели и вашата клиентска база ще се разшири и ще бъдете по-уверени. Ако си вършите работата перфектно, тогава информацията за вас ще се разпространи много бързо и ще има много желаещи. Не забравяйте да раздавате визитки.

След всяка сесия не забравяйте да попитате клиентите си какви са впечатленията им от работата ви. Нека ви кажат какво може да се подобри, какво им хареса. Чуйте отзивите, такава обратна връзка е много полезна.

Най-добрият вариант е да завършите професионален курс за масаж с държавно призната диплома – удостоверение за професионална квалификация. (тук може да прочетете повече за държавните дипломи) Опитайте се да намерите работа в елитен салон за красота или добра клиника. Ако това не работи, опитайте да работите за себе си.

И не забравяйте, че ако имате работа и в същото време печелите допълнителни пари, като правите масажи вкъщи, тогава вие не крадете клиенти от работодателя си. Оставете клиентите на салона или болницата да останат там, а вие сами разширете клиентската си база. Работете честно.

Публикации