Основните грешки при отваряне на салон за красота

Защо някои салони за красота се затварят, след като са работили съвсем малко или дори преди да започнат работата.
Това са типични грешки на спа управители и управители на центрове за красота, които не са получили необходимата информация за успешно стартиране на козметичния бизнес.

Грешка 1: „Подаръчни салони“

Доста често богати съпрузи подаряват на съпругите си салон за красота. Или, например, бизнесмен, който вече има бизнес в друга област, решава да открие салон за красота за своите елитни приятели.
Обикновено в подобни случаи се отварят салони за красота от класа ЛУКС. Откриването на този клас е най-трудният вариант за развитие на бизнеса.
При откриване на такъв салон за красота или спа център, собственикът или собственичката дори нямат представа как да управляват бизнеса си, защото не знаят неговите особености и правила.
Аргументите за това, че най-важно е да се отвори красив, елегантен салон и клиентите сами ще идват в него, са утопични. Елитният салон работи по специални бизнес правила.
Но какво да правим с персонала? Който първо не се намира лесно за салон с това ниво, но ако се намери той ще бъде истинско изпитание за управителя.
Защото не е лесно да управляваш с професионалисти, които разбират, че управителя на салона не разбира нищо от този бизнес.
И така стоят красивите и празни салони и спа центрове в България, без специалисти и клиенти.
Трябва да разбирате за какво и за кого си отваряте салон за красота или спа център. Дали той ви е необходим за вашия имидж или искате да печелите пари от него?
На първо място, спа мениджърът трябва да бъде силно мотивиран за създаването на успешен бизнес и максимално да познава всички детайли.

Грешка 2: Нуспешно стартиране

Традиционно салоните се отварят така:: първо се прави ремонт, след като всичко е направено започват да набират специалисти и когато те са наети, собственикът мисли: сега откъде да взема клиенти?
И тогава започва класиката в жанра ….
Специалистите, след като постоят малко и чакат клиенти, започват да се пръснат от салона, търсейки „зарибени места „.
Собственикът стига до „задънена улица“, защото не може да привлече клиенти, тъй като няма кой да работи. Той започва да търси нови служители. След това всичко отначало …
И минава най-малко една година, докато салонът за красота стига до показатели с поне малка печалба.
За да отворите салон трябва да:
–          Минете през професионално обучение;
–          Научите спецификата на този бизнес;
–          Напишете бизнес план;
–          Предварително да наемате и да ОБУЧАВАТЕ персонала;
–          Направите рекламна кампания, преди отварянето на салона;
–          Правилно да определите всички бизнес процеси и структурата на подчинение.
След  спазването на тези точки, отварянето на салона за красота ще върви с отличие. Още на първия ден ще започне да работи и да ви носи печалби.

Грешка 3: Лоша маркетингова стратегия, безсмислена и скъпа реклама

Задайте си въпроса: Какво трябва да направя, за да привличам клиенти в салона?
И първото нещо, за което се сещат по-голямата част, е да пуснат реклама в специализирани списания, билбордове, по радиото.
Това са най-скъпите начини за реклама. За малък салон, ако той тепърва се отваря, това са непосилни разходи.
Много собственици дори не осъзнават, че съществуват много нискобюджетни или абсолютно безплатни начини за привличане на клиенти. И най-интересното е, че те са много по-ефективни от тези, изброени по-горе.

Публикации

обява за работа координатор обучения
курс по масаж
Успешен пример курс по масаж варна