Професия: Масажист

Курс по класически масаж Дълголетие

Курс по класически масаж Дълголетие

„Ако всеки заминава за чужбина, тогава кой ще остане да помага на хората тук. Знам, че трябва да остана и да се опитвам да допринеса за промяна към по-добро.“

Михаела Димитрова-масажист

Липса на физическа активност. Проблеми с гръбначния стълб и кръста. Болки и травми, причинени от ежедневния стрес, неправилното седене в офиса, грешното прилагане на упражненията във фитнеса или физическото претоварване при интензивна спортна дейност. Всеки от нас се е сблъсквал с поне едно или няколко от тези състояния, характерни за съвременния начин на живот. Всъщност често пъти той ни води към нездравословно поведение, чиито последици са различни за различните хора, понякога много болезнени и могат да доведат до загуба на гъвкавостта на мускулатурата и правилната стойка на тялото. Като прибавим и нарастващия процент на застаряващото население в България, не е никак изненадващо, че броят на хората с нарушени функции на опорно-двигателния апарат непрекъснато нараства.

Във всички тези случаи специалистът, от когото имаме нужда, е масажистът – една от професиите, сочена от мнозина анализатори като особено перспективна в следващите 5+ години. Класическия и лечебен масаж означава лечение чрез движение. Въпреки разпространеното мнение това не е нова дисциплина, като корените й могат да се открият в далечното минало. Много учени виждат началото й във философската система на Конфуций, която акцентира върху значението на определени позиции на тялото с превантивен и терапевтичен ефект.

В съвремието класическият и лечебен масаж спомага за подобряването на общото състояние на организма и ускорява възстановителните процеси след преживени травми или операции. Затова е необходимо масажистът да има задълбочени познания по анатомия, физиология, кинезиология, биомеханика и функционална диагностика на човешкото тяло. От него се очаква постоянно да се усъвършенства чрез обучения и курсове, за да поддържа високо ниво на лечение и профилактика. Но немалка част от отговорностите му са свързани и с доброто познаване на медицинската психология. Това означава, че редом с тялото негов ангажимент е да не изпуска от поглед и психическото възстановяване на пациентите, да прилага индивидуален подход към всеки отделен случай и да проявява разбиране към проблемите както на пациентите, така и на техните близки. В България тази професия може да се изучава и чрез завършване на курс за професионално обучение в с лицензиран учебен план от МОН към Национална агенция за професионално образование и обучение.

Повече за професията и кариерния си път разказва Михаела Димитрова – рехабилитатор – масажист. Тя е завършила специалност „„Рехабилитация, морелечение, уелнес и спа“ в Медицински университет – Варна и към този момент работи и като преподавател в Обучителен център Дълголетие.

Моите задачи и отговорности
Клиентите са хора със собствена история, грижи, мечти и надежди, поради което съм длъжена да разбера всеки поотделно, да го приема лично и да се постарая да отговоря на очакванията му. Но и всеки клиент има приятели, близки и семейство, което прави отговорността още по-голяма, защото и те изживяват всичко заедно с него и разчитат на хора като мен да му помогнат. Ето защо отговорностите са много големи и от мен се изисква максимално отдаване и разбиране на всеки отделен случай. Клиентът не се нуждае само от лечение на своето заболяване, но и от някого, който да му вдъхне сили, надежда и вяра, някого, с когото да сподели откровено своя проблем. Повечето от тях избягват да говорят открито с близките си, защото се опасяват да не ги притеснят и натоварят.

Задължителни умения и опит в моята професия
Уменията включват не само да се познава сухата материя, но и да мога да говоря с хората, да спечеля доверието им и след като добре констатирам техния проблем, да прилагам научените от мен методики и похвати. Що се касае до опита – той се трупа постепенно с времето и с всеки отделен случай, но, разбира се, човек се учи и трупа опит цял живот. Всеки масажист е различен и за различно време е събрал различни по количество и качество знания, но вярвам, че на първо място е човечността, способността да влизаме в положението на клиентите и наистина да се стараем да им бъдем полезни и да им помогнем.

Стартовото заплащане
За съжаление стартовото заплащане не е достатъчно високо и тази професия, както и много други в България, не е достатъчно оценена и платена, което отказва много млади хора да работят тук и ги принуждава да заминават да работят в чужбина. Разбира се, с трупането на опит, на доволни пациенти и добрите отзиви, се печелят малко повече пари. И все пак, сравнявайки заплащането с отговорността, която поемам, и очакванията, на които трябва да отговоря, мисля, че наистина заплащането не е адекватно. Засега съм избрала да остана в България, въпреки всички трудности и недооценяването на труда на много хора тук, защото често се замислям, че ако всеки заминава за чужбина, тогава кой ще остане да помага на хората тук, които нямат възможност за лечение в друга държава. Знам, че трябва да остана и да се опитвам да допринеса за промяна към по-добро.

Моите източници на информация
Информация събирам от всички книги, свързани с масаж и медицина, предложени от моите преподаватели и колеги. Отворена съм към всякакви нови знания и всякакви източници на информация. Винаги откликвам на всички покани за семинари и сбирки на колеги от моята сфера, тъй като можем да си бъдем взаимно полезни, да обменяме опит и знания.

Защо професията ми има бъдеще
Все повече хора започват да се доверяват на масажа и откриват помощта, от която се нуждаят за своите здравословни проблеми. В миналото тази област от медицината не беше така добре позната, популярна и ефективна, както е днес. Добрите резултати се предават от уста на уста и хората все повече вярват в успешните методики на тази професия. Но има и още фактори, като например този, че населението на България е застаряващо и процентът на хората със специфични здравословни проблеми се увеличава. Ние трябва да бъдем подготвени да им помогнем и да им дадем възможност за по-дълъг и качествен живот.

Търсени умения
– Завършен професионален курс по Класически и лечебен масаж
– Отношение към пациента
– Индивидуален подход към всеки отделен случай
– Емпатия и отдаденост

433481d0c6bf45940fa9e48049faee82

Add a comment

Публикации

курс масаж петьо иванов
курс по професионален грим варна 2019