Как да привлечем клиенти в салон за красота?

138
Освен рекламна брошура с мото „Красотата ще спаси светът“ какво друго е нужно, за да привлечем повече клиенти?
Хубаво е когато имаме идеални цели и ентусиазъм при отваряне на салон за красота, но само това не е достатъчно? Какво друго е нужно , за да ги привлечем тези така желани клиенти, а и по важното как те да станат постоянни?

За кого е предназначен тази статия?

  • За управители и собственици на салони за красота, фризьорски салони и СПА центрове, които искат да увеличат своите печалби от стопанска дейност.
  • За фризьорите, които работят в своето студио.
  • За администраторите и помощник управителите, занимаващи се с управлението на салона за красота.
  • За тези, които вече са пробвали да привлекат клиенти в салона и са провеждали акции, но резултатите са били по-малки от очакваните.
  • За тези, които вече са изморени да се чувстват като «роб» на своя бизнес.
  • Завършили и настоящи курсисти в Обучителен център Дълголетие 🙂

Как да привлечем клиенти в салон за красота. Такъв въпрос стои пред всеки собственик или управител на салон за красота, фризьорски салон и т.н. Ето 9 важни стъпки, които ще помогнат не само да привлечем клиенти в салона, но и да ги задържим:

1. Бъдете готови да губите пари, първите два-три месеца, докато салона се разработи и се появят постоянни клиенти, да губите пари. В най-добрия случай, бизнеса ще излезе на нетен паричен поток за три или четири месеца, средно – за една година.

2. При избора на място за салона, проверете дали собственикът не се интересува и той от откриване на салон.

Ако след две или три години загубите мястото, тогава фактически ще загубите и бизнеса си – повечето клиенти ще дойдат на стария адрес, без да обърнат внимание на смяната на собственика.

3. Препоръчителната норма на нетните приходи, които трябва да бъдат взети под внимание при изготвянето на ценовата листа – е най-малко 30%. Такава рентабилност трябва да има всяка услуга, предоставена в салона за красота.

4. Специалистите обикновено работят на заплата и процент (обикновено на 30% от стойността на услугите и 10% от продажбите на козметика на дребно. Администраторите, в допълнение към заплатата получават 1% от оборота на салона. Степента на техния стимул не трябва да бъде по-ниска от тази на специалистите, защото те ще блокират потока от клиенти.

5. На начинаещите специалисти трябва да им се съдейства. Конкуренцията между персонала е голяма и новите специалисти могат да бъдат отстранени от колектива.

6. Текучеството на персонала е неизбежно в един салон за красота или фризьорски салон. Средно годишно от 10 майстори напускат 6-8 души. Следете за динамиката на оборота, ако показателите на служителя падна, той или работи настрани, или е в конфликт с администратора.

7. Успехът на салона зависи не само от майсторите, но и от обикновени неща като канализацията и осветлението. Ако няма необходимата сила на изтичане на канализацията, при работа на няколко специалиста едновременно, постоянно ще има запушване. А светлината има ефект върху емоциите на посетителя. Клиентът не трябва да вижда тъмните кръгове под очите си или да има промяна в цвета на косата.

8. За година и половина, броят на редовни клиенти в салона трябва да достигне 50-80% от общия брой. Обикновено клиентите изграждат взаимоотношения с конкретен майстор, а не със салона. Ето защо лоялността на персонала е важна: ако майстора напуска, си отива и клиентелата.

9. Берт Кардер – изпълнителен директор на американската консултантска компания Salon Training International, смята, че козметичните продукти трябва да носят 20% приходи. И тези 20% ще осигурят същата печалба, като 80% приходи от услуги. Повечето салони за красота не са наясно с това, докато не започнат да се притесняват от липса на доходи.

Източник: http://spamanagementbg.blogspot.bg

Публикации

обява за работа координатор обучения
курс по масаж
Успешен пример курс по масаж варна